Kuva: Fotolia

Kuinka selvitä päivästä lyhyiden yöunien jälkeen?

02.12.2015 16:45 - Emma Ylistalo

Jokainen on varmasti kokenut huonojen yöunien jälkeisen päivän. Onneksi päivän pelastamiseksi on monta kikkaa.

Tähän aikaan vuodesta väsyttää melkein koko ajan. Kun siihen vielä lisää yhdet huonot yöunet, on seuraavana päivänä olo aivan vetämätön. Sitä saattaa jopa ajatella, että liian lyhyiden yöunien jälkeen on mahdoton saada hyvää päivää. Tämä ei onneksi pidä paikkaansa! Lue alta kymmenen ohjetta, joiden avulla selviät päivästä huonojenkin unien jälkeen.

1. Muuta asennettasi

Hyväksy se, että olet nukkunut huonosti ja että olet väsynyt. Jos moitit itseäsi liian vähistä unista, teet olosi vain entistä kurjemmaksi. Huonojen unien ei tarvitse silti antaa pilata päivääsi. Kerro perheellesi, ystävillesi tai työkavereillesi, että sinulla oli huono yö ja anna heidän auttaa.

2. Toimi olon mukaan

Vaikka olisi nukkunut kuinka hyvin, jokaiseen päivään kuuluu energisempiä ja väsyneempiä hetkiä. Elä näiden energiavirtojen mukaan. Kovan väsymyksen iskiessä ota siis rennommin ja usko, että myös väsyneempinä päivinä tulee energisempiä hetkiä. Älyä myös käyttää energiset hetket hyödyksi ja työskentele silloin tehokkaasti.

3. Suunnittele viivästyttämistä

Kun energiasi on vähissä, älä yritä saada kaikkea tehdyksi. Mieti tarkkaan, mitkä ovat päivän tärkeimmät asiat ja tee ne. Siirrä seuraavalle päivälle taas ne asiat, joita ei tarvitse tehdä juuri tänään. Lykkäämisestä siis voi olla myös hyötyä, kunhan teet sen fiksusti. Älä sysää kaikkea isoksi kasaksi seuraavalle päivälle, vaan siirtäessäsi asioita, aikatauluta ne saman tien.

4. Ala luovaksi

Alhaisempi energiataso ei suoranaisesti tarkoita että nukahtaisimme. Olo kehottaa meitä lepäämään ja rennommassa tilassa meistä tulee myös luovempia. Anna mielesi vaellella, unelmoida ja olla luova. Jos vain mahdollista, pyri huonojen yöunien jälkeisenä päivänä tekemään luovia asioita.

5. Seuraa normaaleja rutiineitasi

Nouse sängystä samaan aikaan kuin yleensäkin ja mene normaalin päivärytmisi mukaan. Suunnittele päiväsi niin kuin yleensäkin, harrasta kevyttä liikuntaa ja syö säännöllisesti. Kahvin litkimisen sijaan juo mieluummin vihreää teetä ja muista riittävä veden juonti.

6. Tuo valoa päivääsi

Jos mahdollista, pyri olemaan auringossa puoli tuntia mahdollisimman nopeasti herättyäsi. Aamulla saatu valo energisoi ja parantaa mielialaamme. Se myös parantaa elimistömme sisäistä vuorokausirytmiä, joten aamulla saatu valo auttaa myös illalla nukkumaan mennessä. Suomessa tähän aikaan vuodesta tämä voi olla hankalaa, mutta kirkasvalolamppu on hyvä apu tähän.

7. Vältä liikaa kofeiinia

Pyri välttämään paljon kofeiinia sisältäviä juomia, kuten energiajuomia ja runsasta määrää kahvia. Vältä myös paljon sokeria sisältäviä herkkuja. Ne nostavat energiatasomme hetkellisesti ylös, mutta sen jälkeen tunnemme itsemme entistä väsyneemmiksi. Jos sinun ei ole aivan pakko, älä mene päiväunille. Jo lyhyetkin nokoset voivat saada sinut syvään uneen, joka taas vaikuttaa vuorokausirytmiisi ja näin seuraavan yön uniin.

8. Hengitä ripeästi

Jos tarvitset lisäenergiaa päivän aikana, käytä siihen tiettyä hengittämistekniikkaa. Pidä suusi kiinni ja hengitä nopeasti nenän kautta sisään ja ulos. Kuvittele mahasi palkeiksi, jotka pumppaavat usemman hengityksen yhden sekunnin aikana. Tee tätä hengitystä noin 15 sekunnin ajan. Kannattaa huomata, että kaikille tämä hengitystekniikka ei sovi.

9. Ole erityisen varovainen

Jo pienikin univaje vaikuttaa sekä fyysiseen, että psyykkiseen puoleemme. Reaktioaikamme pitenee ja arviointikykymme on paljon heikompi. Ole siis erityisen varovainen liikenteessä, jos olet nukkunut edellisenä yönä huonosti.

10. Rentoudu päivän lopuksi

Ota aikaa rentoutua ja rauhoittua illalla. Syö kevyt iltapala ja mene nukkumaan samaan aikaan kuin normaalisti. Väsyneen päivän jälkeen nukut luultavasti kuin tukki. Tällaisten päivien jälkeen muistat taas, kuinka tärkeää uni on.


Lue myös: Nukuitko liian vähän? 5 helppoa tapaa saada itsensä näyttämään säkenöivältä

Lähde: Huffington Post


Kilpailut

Uusimmat