Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Lady-Comp
Kuormittaako hormonaalinen ehkäisy terveyttäsi? Merkit, joista asia selviää
Yhdistelmähormoniehkäisyn terveyshyötyihin luetaan muun muassa PMS-oireiden helpottuminen ja kohdunulkoisten raskausten ehkäisy. Hormonaalinen ehkäisy ei välttämättä sovi kaikille, ja se voi kuormittaa terveyttä. Markkinoilla on valikoitavana erilaisia hormonaalisia ehkäisyjä, mutta myös hormonittomia vaihtoehtoja.
Kun valmistetta vaihdetaan, olisi hyvä seurata omaa vointia ja sivuvaikutuksia muutaman kuukauden ajan ennen kuin tehdään päätös vaihtaa ehkäisyä toiseen vaihtoehtoon. Jos tilanne ja oireet vähänkin huolettavat, kannattaa käydä lääkärissä. Yleensä sivuoireet häviävät 3 – 4 kuukaudessa, mutta jos haittavaikutukset ovat hyvin voimakkaat, eivätkä lähde muutamassa kuukaudessa, kannattaa harkita joko valmisteen vaihtamista tai lopettamista.
Nainen tarvitsee ovulaatiota
Kehon oma hormonitasapaino saattaa häiriintyä hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käytöstä. Jokaisen lääkkeen mukana tulee sivuoireita, mutta saatavilla on myös hormonittomia ehkäisymuotoja. Hormonit muokkaavat ihmisen terveyttä, vartaloa ja myös ajatuksia. Tämän takia hormonien tasapainoa pidetään tärkeänä. Kehon oma hormonitasapano häiriintyy usein, kun kehoon laitetaan ulkopuolisia hormoneita. Monet terveysartikkelit ja -kirjat ovat käsitelleet asiaa.
E-pillerit sammuttavat naisen luonnollisen syklin estäen ovulaation, joka onkin pillereiden tarkoitus. Nainen kuitenkin tarvitsee ovulaatiota, kun puhutaan terveydestä yleisesti. Tätä mieltä on esimerkiksi hyvinvoinnin lääkäri Michael E. Platt. Kun ovulaatio estetään, keho ei tuota tärkeätä keltarauhashormoni progesteronia.
- Tämä hormoni ehkäisee kramppeja, PMS-oireita, rintojen arkuutta ja endometrioosia. Pääsyy naisten hedelmättömyydelle on alhainen progesteronitaso. Pääsyy keskenmenoille on alhainen progesteronitaso, Platt listaa Glammonitor-julkaisun sivuilla.
Alhaisella keltarauhashormonitasolla on muitakin seuraamuksia. Naisten laillistettuna terveysneuvojana toimivan Maria Clapsin mukaan se tekee vaikeaksi havaita munasarjojen monirakkulaoireyhtymän, joka on tavallisin naisten hormonihäiriö. Gynekologi Prudence Hall listaa lisäksi, että hormonaalinen ehkäisy estää naisia tuottamasta omaa estrogeeniä. Estrogeenin alhainen taso saattaa aiheuttaa muun muassa painonnousua, masennusta ja alhaista seksuaalista halukkuutta.
Listasimme alle muita sivuoireita, joita hormonaaliseen ehkäisyyn voi liittyä.
Lievät haittavaikutukset
Mielialanvaihtelut. Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että ennen ehkäisyn aloittamista masentuneilla voi olla suurempi riski, että masennus lisääntyy hormonaalisen ehkäisyn aikana. Kannattaa käydä myös läpi oma elämäntilanne, mitkä asiat voivat vaikuttaa mielialanvaihteluihin.
Välivuodot. Niiden valmisteiden käyttöön, jotka sisältävät vain keltarauhashormonijohdannaisia, liittyy jonkin verran käytön aikana tapahtuvaa tiputteluvuotoa. Vuotoa pidetään normaalina ja se voi olla runsaampaakin välivuotoa.
Rintojen arkuus ja pingotus. Sivuoire johtunee valmisteen sisältämästä estrogeenista. Oireet yleensä häviävät, kun valmistetta on käyttänyt hetken ajan. Mikäli oireet jatkuvat muutaman kuukauden jälkeenkin, kannattaa miettiä valmisteen vaihtamista.
Limakalvojen kuivuminen ja hiivatulehdukset. Emättimen limakalvojen kuivuminen yhdistetään usein matalaestrogeenisiin hormonivalmisteisiin. Kuivuus vaikuttaa myös hiivatulehdusten yleistymiseen. Jos joutuu hiivakierteeseen, kannattaa välttää hautovia pikkuhousunsuojia ja saippuapesua.
Seksuaalinen halu vähenee. Osa saattaa kokea, että yhdistelmäehkäisypillerien käytön aikana seksuaalinen halukkuus vähenee. Seksuaaliseen haluun vaikuttavat kuitenkin myös monet muutkin asiat, jotka kannattaa selvittää ennen kuin laittaa kaikkea ehkäisypillerien syyksi. Valmisteen vaihtamista voi myös kokeilla.
Pahoinvointi. Sivuoire johtunee valmisteen sisältämästä estrogeenista. Jos käyttää suun kautta otettavia pillereitä, kannattaa tässä tapauksessa ottaa valmiste ruokailun yhteydessä tai vaihtaa valmistetta.
Ihomuutokset. Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa aknen tyyppisiä ihomuutoksia, jotka ovat usein ohimeneviä. Ehkäisylaastarin liima voi joillekin olla niin vahvaa, että se aiheuttaa allergista ihottumaa.
Päänsärky ja migreeni. Päänsärky voi lisääntyä pillereiden käytön aikana. Kun puhutaan migreenistä, on tilanne mutkikkaampi. Esimerkiksi näköhäiriöitä migreenin kanssa saavien ei kuuluisi käyttää lainkaan estrogeenijohdannaista sisältäviä ehkäisyvalmisteita.
Painonnousu. Painonnousu aiheutuu yleensä turvotuksesta, ja yleensä se on ohimenevää.
Vakavat haittavaikutukset
Voimakas kipu tai turvotus alaraajassa tai äkillinen yskä tai hengenahdistus. On syytä hakeutua välittömästi sairaalahoitoon ja kertoa käyttävänsä ehkäisyvalmistetta. Kyseessä voi olla esimerkiksi laskimotukos.
Hormonittomat ehkäisytavat
Mikäli todetaan, että hormonaalinen ehkäisy ei sovi, on lukuisia hormonittomia vaihtoehtoja. Hormonittomiin ehkäisytapoihin kuuluu muitakin kuin kondomit tai pidättyvyys. Hormonittomia ehkäisykeinoja ovat näiden lisäksi kuparikierukka, spermisidit, emätinpessaari, kohdunkaulapessaari, hedelmällisyystietokone, naisen kondomi, Persona-ehkäisymonitori, kalenteri- ja imetysmenetelmät sekä pysyvän hedelmättömyyden tuova sterilisaatio.
Lähteet: Väestöliitto, Tohtori.fi, Lady Comp, Glammonitor, Health