Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Euroloan
Mikään ei suju ja kaikki ärsyttää? Huonosta päivästä selviää oikealla asenteella
Mikään ei ärsytä niin kuin se, että joku tulee kysymään “onko sinulla huono päivä”, jos sellainen sattuu olemaan päällä. Sillä hetkellä ei paljoa naurata, mutta jälkeenpäin epäonnen täyttämiä päiviä voi muistella huumorilla, ja kertoa hauskana tarinana ystäville.
Yhdysvaltalaisen kapteenin Edward A. Murphyn mukaan nimetyn teorian, “Murphyn lain”, mukaan ”jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen”. Joskus kohdalle sattuu päivä, jolloin kaikki mahdollinen - ja mahdoton, tapahtuu. Tapahtumaketjut voivat yltyä absurdeihin mittasuhteisiin, kun samana päivänä myöhästyy töistä, auto hajoaa, matka peruuntuu lapsen flunssan vuoksi, työkaveri purkaa kiukkunsa sinuun ja töiden jälkeen kotona odottaa koiran kakat ja vesivahinko.
Kun tunnistat, mistä tunteesi johtuvat, ikäviin asioihin on helpompi suhtautua positiivisesti.
Keskity hyvään
Jos mieli on synkkä, asioista näkee helposti vain huonot puolet, sillä ihmismielellä on taipumusta takertua negatiivisiin asioihin. Mieti, onko asialla myös positiivinen puoli. Myönteistä ajattelutapaa voi myös harjoitella. Jos osaat vielä nauraa itsellesi, olet jo voiton puolella.
Esimerkki: Nukuin pommiin ja myöhästyin töistä.
Negatiivinen ajattelutapa: Hävettää. Olen huono työntekijä, enkä ehdi tehdä töitäni tarpeeksi hyvin.
Positiivinen ajattelutapa: Nukuinpa hyvin, nyt saan varmasti paljon enemmän aikaiseksi lyhyemmässä ajassa, kun olen virkeä ja levännyt.
Ymmärrä syyt
Väsymys, nälkä tai haastava vaihe kuukautiskierrossa voi saada mielen mustaksi ja pienetkin asiat voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä.
Kun tiedostat mistä negatiivinen ajattelusi johtuu, saat perspektiiviä asioihin ja pystyt suhtautumaan niihin järkevämmin. Hyvä tuuli tarttuu siinä missä huonokin, eli hakeudu hyväntuulisen ihmisen seuraan, ja anna hyvän mielen vallata sinutkin.
Esimerkki: Työkaverisi/ystäväsi lähettää sähköpostin, jonka tyly kirjoitustyyli ärsyttää sinua.
Negatiivinen ajattelutapa: Onpa ylimielisesti kirjoitettu. Vastaan hänelle yhtä tylysti ja heittäydyn tarkoituksella hieman hankalaksi.
Positiivinen ajattelutapa: Olen todella nälkäinen ja yöunetkin jäi vähiin, ei siis ihme että pinna on kireällä. Syön lounaan ja juon kupin kahvia, ja ajattelen asiaa sitten uudestaan. Ehkä työkaverilla/ystävällä oli kiire palaveriin tai lapsi oli valvottanut häntä yöllä.
Asia kerrallaan
Kiire kiristää mieltä ja kasautuvat asiat kasvattavat stressiä. Elefantti syödään pala kerrallaan, sanotaan. Listaamalla tekemättömät auttaa hahmottamaan työjärjestystä. Asioista tulee konkreettisia kun ne saa paperille, ja ne on helpompi hoitaa pois päiväjärjestyksestä.
Myös asioiden laittaminen mittasuhteisiin auttaa. Mieti, kuinka pieni sinua ärsyttävä asia on suuremmassa mittakaavassa. Maailmassa on paljon ihmisiä, kenellä menee paljon huonommin kuin sinulla, joka ikinen päivä. Jos kyse ei ole elämästä ja kuolemasta, ehkä asia voi odottaa?
Esimerkki: Kalenterisi on täynnä. Töissä on tulipalokiire, omat ja lasten harrastukset pitäisi hoitaa, mies on kahden viikon työmatkalla, pyykkikone vetelee viimeisiään ja sairasta tätiä pitäisi ehtiä käydä katsomassa.
Negatiivinen ajattelutapa: En selviä tästä. En kertakaikkiaan ehdi enkä jaksa.
Positiivinen ajattelutapa: Teen parhaani, ja hoidan sen mitä ehdin. Loput voin delegoida eteenpäin tai hoitaa huomenna. Oikeastaan elämässäni on paljon hyvää, josta voin olla kiitollinen.
Huomenna on uusi päivä
Kuten J.W. Snellman on viisaasti todennut: "Pahakin päivä päättyy, yhtä hyvin kuin hyvä." Ja tottahan se on. Yön yli nukkuminen ja lepo palauttavat aivot, ja pieniin vastoinkäymisiin osaa suhtautua rennommin kun uskoo asioiden lopulta lutviutuvan.
Muista, että huomenna on aina uusi päivä.