Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Lady-Comp
Saatko hormonaalisesta ehkäisystä sivuoireita? Listasimme muita toimivia ehkäisytapoja
Toisille hormonaalinen ehkäisy sopii, eikä se tuota minkäänlaisia sivuoireita. Toisille se aiheuttaa lieviä tai jopa vakavia sivuoireita. Mikäli huomataan, että hormonaalinen ehkäisy ei näytä sopivan tai et halua kuormittaa kehoasi ulkopuolisilla hormoneilla, markkinoilla on myös lukuisia luotettavia hormonittomia ehkäisymenetelmiä. Listasimme alle vaihtoehtoja:
Hedelmällisyystietokone
Hedelmällisyystietokoneen toiminta perustuu kehon aamulämpötilan mittaukseen. Laite tunnistaa tarkasti ovulaation ajankohdan käyttäjän kielen alta mitatun lämpötilan perusteella. Hormonitasot vaihtelevat kierron aikana, mikä vaikuttaa ruumiin lämpötilaan kehon ollessa levossa. Jokaisen naisen kiertoa seuraa ainutlaatuinen lämpötilakäyrä. Kuukautisten alkaessa keho tuottaa estrogeenia, mikä pitää lämpötilan matalalla tasolla. Ovulaation jälkeen keho alkaa tuottaa progesteronia, mikä nostaa lämpötilan korkealle tasolle, jossa se pysyy aina siihen asti, kun kuukautiset taas alkavat. Hedelmällisyystietokoneen ehkäisyvarmuus on 99,3 prosenttia.
Kuparikierukka
Kyseessä on pieni kupariin kääritty muovinen sauva, joka asetetaan kohdunsuulle. Kierukka on vaihdettava noin viiden vuoden välein ja kierukan asettaminen vaatii lääkäriä. Sivuvaikutuksia tosin voivat olla lisääntyvät kuukautiskivut ja voimakas verenvuoto. Ehkäisyvarmuus on kuitenkin 99 – 99,3 prosenttia. Jos miettii ekologisuutta, kierukkaa pidetään "vihreimpänä" vaihtoehtona, sillä se tuottaa vähiten jätettä.
Kondomi tai naisen kondomi
Markkinoilla on erilaisia kondomeja, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Ehkäisyvarmuus vaihtelee 84 – 98 prosentin välillä. Naisen kondomi on normaalia kondomia hieman suurempi, ja kondomi laitetaan emättimeen. Naisen kondomin ehkäisyvarmuus on normaalin kondomin luokkaa.
Emätinpessaari
Emätinpessaari on kuppi, joka peittää suuren alueen kohdunkaulasta ja mihin lisätään pessaarigeeliä. Näin estetään siittiöiden pääsy kohtuun. Emätinpessaarin ehkäisyvarmuudeksi ilmoitetaan 84 – 94 prosenttia.
Kohdunkaulapessaari ja spermisidit
Nimensä mukaisesti kohdunkaulapessaari kattaa vain kohdunkaulan, eikä anna tämän vuoksi niin suurta suojaa kuin emätinpessaari. Kohdunkaulapessaaria käytetään siittiöitä tuhoavan spermisidi-aineen kanssa. Ehkäisyvarmuus on kuitenkin 92 – 98 prosenttia.
Spermisidit ovat vaahtoja, geelejä, voiteita tai puikkoja, joita laitetaan emättimeen. Spermisidejä ei kannata käyttää yksinään, sillä niillä on näin melko huono ehkäisyteko. Niitä kannattaa käyttää ainakin jonkin muun ehkäisymenetelmän kanssa.
Kalenteri- ja imetysmenetelmät
Kalenterimenetelmään tarvitaan tiedot kuukautiskierroista 9 – 12 kuukauden ajalta. Kiertojen tietojen avulla voidaan laskea, milloin nainen on hedelmällinen ja pitää käyttää ehkäisyä. Ehkäisyvarmuudeksi on ilmoitettu 80 – 98 prosenttia.
Imetysmenetelmä liittyy prolaktiinihormoniin. Kolme kriteeriä pitää täyttyä, jotta menetelmää voidaan käyttää ehkäisynä: Synnytyksestä on alle kuusi kuukautta, kuukautiset eivät ole vielä alkaneet ja imetysväli on alle neljä tuntia. Prolaktiini saa maidon nousemaan imetyksen aikana, ja se myös estää hormonien muodostumisen munasarjoissa. Ehkäisyvarmuus on 98 – 99 prosenttia.
Sterilisaatio
Sterilisaatiossa on kyse kirurgisesta toimenpiteestä, ja se tarkoittaa pysyvää hedelmättömyyttä. Naiselta tukitaan tai katkaistaan munanjohtimet, ja mieheltä katkaistaan siemenjohtimet. Ehkäisyvarmuus on 99,5 – 99,8 prosenttia.
Lue myös: Kuormittaako hormonaalinen ehkäisy terveyttäsi? Merkit, joista asia selviää
Lähteet: Väestöliitto, Lady Comp, Tohtori.fi