Tsernobylin onnettomuudesta on tänään 30 vuotta - katso, miltä alue näyttää nyt
Tsernobyl on jäänyt historiaan tuhoisimpana ydinvoimalaonnettomuutena ja alue ei ole räjähdyksen jälkeen palannut ennalleen.
Huhtikuussa alueelta ja Pripyatin kaupungista otetut uutistoimisto AOP kuvat todistavat tuhojen jälkiä.
Pripyat-kyltti on edelleen pystyssä kuin toivottaen vieraat tervetulleeksi aavekaupunkiin.
Ukraina arvioi onnettomuuden jälkikustannuksiksi 150 miljardia dollaria vuosina 1986–2000. ranskalainen rakennusyhtiö Novarka on suunnitellut rakenteilla olevan suojakuoren räjähtäneen reaktorin päälle estämään vuotoja.
Maailmanhistorian karmeimman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen niin voimala, sen lähialueet kuin Pripyatkin autioituivat.
Lohduttomimmat kuvat ydintuhoista ovat rapistuneen huvipuiston näkymät.
Alue on jämähtänyt niille sijoilleen. Luonto on ottanut vallan ja rakennukset ovat rapistuneet. Säteilyriskistä huolimatta alueelle järjestetään matkoja, jolloin alueella voidaan kulkea säteilymittareiden kanssa.
Hylätty Polesye-hotelli ei enää tule koskaan majoittamaan turisteja.
Monissa alueen rakennuksissa on romahdusvaara ja paikoissa vierailua ei suositella.
Radioaktiivisten aineiden puoliintumisaika on kymmeniä tuhansia vuosia. Kahden kilometrin päässä Tsernobylin ydinvoimalasta Pripyatissa radioaktiivinen säteilykuormitus on keskimäärin 50-100 kertaa suurempi kuin normaali kuormitus. Kaupungin säteilykuormitus voi pitkän ajan kuluessa aiheuttaa soluvaurioita ja kuoleman.
Entinen betonista rakennettu unelmakaupunki, jossa asui aikoinaan 50000 asukasta, on 30 vuotta onnettomuuden jälkeen radioaktiivinen ja asuinkelvoton. Noin 30 tuntia ydinvoimalan räjähdyksen jälkeen kaupunki evakuoitiin. Pripyatissa asui pääosin voimalan työntekijät perheineen.
Ukrainan alueella sijaitsevan ydinvoimalan vanha ohjauspöytä on nykyisin karu näky.
Tarkkoja tietoja ydinvoimalan räjähdyksen tuhoista ja kuolleiden määrästä ei ole pystytty todistamaan. On arvioitu, että onnettomuus vaikuttaa yhä miljoonien elämään, vaikka vuosikymmenten aikana Tsernobylin laajimmalle levinneen säteilyaineen cesium 137:n säteily on kohta puoliintunut. Onnettomuuden vaikutuksista ihmisten terveyteen ei edelleen ole täyttä selvyyttä.
Lue myös: Tšernobylin ydinonnettomuus näkyy yhä – aavekaupunki vetää uhkarohkeita puoleensa