10 asiaa, jotka jokainen tarjoilija oppii joskus kantapään kautta

13.07.2015 18:45 - Reetta Haverinen

Tarjoilijan ammatissa vaaditaan pitkää pinnaa, vakaata kättä sekä huulia, jotka jaksavat hymyillä päivästä ja vuorokauden ajasta riippumatta jokaiselle uudelle asiakkaalle.

Monella suomalaisella on kokemusta ravintolassa, kahvilassa tai baarissa tarjoilijana työskentelystä. Duuni ei ole helppoa, sillä se on hektistä, fyysistä ja varsin stressaavaa. Monen tarjoilijan ura jääkin työn raskauden takia vain muutaman kuukauden mittaiseksi. Jotkut taas jaksavat painaa ravintolatöiden parissa kymmeniä vuosia.

Onpa tarjoilijan urasi ollut lyhyt tai pitkä, voit taatusti myöntää, että työ on opettanut paljon. Ruokia kannellessasi, pöytiä siivotessasi ja asiakkaita pöytiin ohjatessasi olet esimerkiksi saattanut oppia kantapään kautta seuraavat asiat:

1. Asiakkaat arvioivat ulkonäköäsi

Asiakaspalvelutyössä joudut ihmisten arvioivien katseiden alle jatkuvasti. Vaikka asiakkaiden tehtävä ei ole puuttua siihen, miltä tarjoilijat näyttävät, saatat saada osaksesi arvostelevia katseita tai kärkkäitä kommentteja.

2. Jotkut asiakkaat saattavat sabotoida ruokaansa, jotta saisivat ilmaisen annoksen

Ei ole tavatonta, että ihmiset laittaisivat hiuksen tai roskan ruokaansa, jotta saisivat ravintolasta alennuskuponkeja tai ilmaisen annoksen. Joillakin riittää pokkaa tehdä vaikka mitä, jotta rahat säästyisivät.

3. Yhteen hiileen puhaltaminen on tärkeää

Kun ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista ja pöydät pullistelevat likaisista astioista ja juomalaseista, ei mikään lämmitä sydäntä niin paljon kuin työkaveri, joka tulee ojentamaan sinulle auttavan kätensä.

4. Hyviin työkenkiin kannattaa panostaa

Kun teet seisomatyötä ja saatat joutua olemaan jaloillasi jopa yli kymmenen tuntia, ei sinun kannata ostaa marketin halvimpia työjalkineita. Selkäsi ja jalkasi kiittävät, jos panostat työkenkiisi. Pitkätkin työpäivät tuntuvat huomattavasti miellyttävimmiltä, jos pidät jaloissasi tukevia ja hyvin istuvia kenkiä.

5. Joillakin ihmisillä on pokkaa lähteä ravintolasta maksamatta

Luulet, että niin käy vain elokuvissa tai kirjoissa, mutta jotkut ihmiset todellakin tulevat ravintolaan ruokailemaan kyseenalaisin keinoin. Kun ruoat on syöty, "karkurit" häviävät vähin äänin pöydästä ja jättävät laskunsa maksamatta. Uskomatonta, mutta totta.

6. Positiivinen asenne on kaikki kaikessa

Mikään ei pilaa asiakkaiden päivää pahemmin, kuin huonolla tuulella oleva tarjoilija. Asiakaspalvelija ei saa näyttää ärtymystään tai huonoa oloaan, vaikka päivä olisi ollut kuinka hirveä hyvänsä. Hymyn säilyttäminen naamalla on tässä ammatissa yhtä tärkeää, kuin lauluäänen pitäminen kunnossa popartistille.

7. Jotkut ihmiset eivät ymmärrä, että ravintolassa on muitakin ihmisiä

Monet vanhemmat antavat lastensa riehua ravintoloissa miten tahtovat. Muiden ihmisten vihaiset katseet eivät näytä haittaavan heitä lainkaan.Vaikka lasten mekastus ei lasten vanhempia häiritsisi, voivat muut ruokailijat häiriintyä ympärillä meneillään olevasta sirkuksesta.

On myös hämmentävää, että ihmiset, jotka tulevat ääriään myöten täynnä olevaan ravintolaan yllättyvät, jos ruokajonon kesto on 45 minuuttia tai että tarjoilija ei juuri sillä hetkellä ehdi heidän luokseen, kun he napsauttavat pöydässä sormiaan.

8. Tarjoilijan työhön jää helposti koukkuun vuosikausiksi

Vaikka tarkoituksesi olisi ollut vain rahoittaa tarjoilijan töilläsi opintojasi, saatat pian huomata, että olet viihtynyt essu vyötärölläsi jo monen monta vuotta.

9. Asiakkaiden käytös vaikuttaa mielialaasi

Asiakkaiden käytöstä tai mielipiteitä ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. On kuitenkin totta, että ruokailijat, jotka valittavat ruoan laadusta ja hinnasta eivätkä tervehdi sinua takaisin, vaikuttavat heti fiilikseesi.

Toisaalta tyypit, jotka ylistävät työskentelyäsi ja ruoan herkullisuutta, jutustelevat mukavia ja näyttävät viihtyvän ravintolassa, saavat olosi heti paremmaksi.

10. Kunnollisia taukoja ei aina ole

Ravintolatyö on hektistä ja siihen täytyy sopeutua. Ruokatauot pidetään silloin kun ehditään, eikä tauolle laiteta yleensä kuin yksi ihminen kerrallaan. Rauhalliset kahvitauot työkaverin kanssa eivät yksinkertaisesti vain kuulu tarjoilijan työn laatuun.

Myös käsite ''tarjoilijan rakko'' tulee taatusti tutuksi kaikille tarjoilualalla työskenteleville - vessaan mennään vasta silloin, kun on lopulta aivan pakko!


Lue myös: 8 ravintola-asiakkaan maneeria, joita tarjoilijat vihaavat - katso, tunnistatko itsesi

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat