Kännykkä voi tehdä sinusta laiskan ja tyhmän
Kännyköiden ahkera käyttö ei välttämättä tee hyvää aivotoiminnalle. Jos pitää suorittaa laskutoimitus, esimerkiksi jakaa ravintolalasku viiden ihmisen kesken, moni suorittaa laskutoimituksen kännykällä, vaikka omia aivojakin voisi käyttää. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällainen toiminta voi tehdä ihmisestä laiskan, mutta samalla tyhmemmän.
Waterloon yliopiston tutkijat testasivat 200:n ihmisen kognitiivisia taitoja ja päättelykykyä. Testissä tarkastettiin, ovatko henkilöt tunne- vai loogisia ajattelijoita, ja samalla tiedusteltiin henkilöiden kännykän käyttötapoja.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että intuitiivisesti ja tunneperäisesti asioista ajattelevat ratkaisivat ongelmansa paljon useammin kännykän avulla kuin loogisemmin ja analyyttisemmin asioihin suhtautuvat.
Vaikka epävarmuus omista kyvyistä saattaa käynnistää tapahtuman, laiskuus on kuitenkin suurin syy siihen, että ihminen tukeutuu kännykkäänsä. Ihminen saattaa ajatella, että on helpompaa tarkistaa asia netistä kännykän kautta kuin pohtia dilemmaa hetki itsekseen.
Haasta aivojasi useammin
Tämä voi kuitenkin johtaa siihen, että koko ajan vanhenevaa mieltä ei haasteta tarpeeksi. Kännykän liikakäyttö voi siis saada ihmisen välttelemään omien aivojensa käyttöä.
- Vuosien jälkeen, kun ihminen on luottanut siihen, että kännykkä ajattelee hänen puolestaan, ihminen todennäköisesti ajattelee vähemmän itse myös tilanteissa, joissa kännykkään ei voi turvautua. Ihminen voi vastata väärin tai luovuttaa, tutkija Nathaniel Barr kertoo Prevention-lehdelle.
Barr kertoo kuitenkin, ettei asia ole näin suoraviivainen ja tutkimustulokset ovat enemmän spekulaatiota kuin tarkkaa tieteellistä näyttöä. Hänen mukaansa asiaa täytyy tutkia lisää. Tutkimuksessa mukana ollut toinen tutkija Gordon Pennycook sanoo myös, että tunnepohjaisesti ajatteleminen ei välttämättä tarkoita suoraan sitä, että ihminen olisi laiskempi kuin muut.
Tutkijat kertovat, että aivot kannattaa pitää aktiivisena esimerkiksi erilaisten aivopelien avulla. Seuraavan kerran, kun törmäät ongelmaan, jossa normaalisti tukeutuisit kännykän apuun, koita päätellä ratkaisu ensin ilman älylaitteen apua.
Lue myös: Älypuhelintutkimus julki - katso, oletko ongelmakäyttäjä
Lähde: Prevention