Sisua tarvitaan: Miten umpijäässä olevat sammakot voivat elää sulattuaan?

23.07.2014 21:15 - Senni Loikala

Alaskan metsäsammakot antavat itsensä jäätyä, mutta hämmästyttävää kyllä, niiden elämä jatkuu jälleen säiden salliessa.

Alaskassa elävät metsäsammakot tietävät, mitä sana "sisu" tarkoittaa. Ne nimittäin elävät ympäristöissä, joissa lämpötilat ovat nollarajan alapuolella vuodesta jopa yli puolet. Tuore tutkimus sai selville, että kyseinen sammakkolaji selviää vielä kylmemmistä säistä kuin on luultukaan.

Lämpömittarin elohopean laskiessa riittävän alas, kurnuttajat antavat itsensä jäätyä kauttaaltaan.

- Alaskan metsäsammakot viettävät enemmän aikaa ulkona jäätyen ja sulaten kuin pakastimessasi oleva pihvi. Ja sammakko palaa elämään keväällä paremmassa kunnossa kuin pakasteesta ottamasi pihvi, tutkija Don Larson veistelee.

Pelkästään sisu ei selitä metsäsammakoiden hämmästyttävää selviytymistä, sillä ilman lämmetessä ne jatkavat eloaan normaalisti.

Yksi syy löytyy metsäsammakoiden solujen taidosta säilyttää huomattavan määrän glukoosia, mikä suojelee sammakkoa kuolemalta. Toinen syy on lämpötilojen vaihtelussa. Se voi saada kurnuttajan solujen ympärille muodostumaan erityisen suojakerroksen, veikkaa Larson.

Elokuussa yöllä saattaa olla pakkasta ja päivällä lämpimämpää. Toisaalta toistuvat pakkaset saavat kurnuttajat vapauttamaan enemmän glukoosia.

- Ei ole riittävän lämmintä säätä tarpeeksi pitkään, jotta sammakko saisi takaisin yhtä paljon menettämäänsä glukoosia ja ajan kanssa tämä saa sammakon suojautumaan soluvaurioilta, Larson sanoo.

Jos tutkijat ymmärtävät metsäsammakkojen biologiaa vielä paremmin tulevaisuudessa, voisi sen hyödyt laajentua koskemaan myös ihmisiä. Visiona on, että ihmisten elimiä pystyttäisiin pakastamaan vaurioittamatta niitä. Siitä olisi hyötyä heille, ketkä tarvitsevat uuden elimen.

Lue myös: Onpa outoa: Sammakoiden ansiosta astronautit voivat säästyä paljolta

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat