Kuva: Fotolia

Älä tee ruokaa humalassa - vinkit paloturvalliseen asumiseen

27.11.2015 08:45 - Eeva Rajala

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin tiedotuspäällikön mukaan suomalaisille aiheuttaa eniten huolta liesi, jota ei tilastojen valossa osata oikein kunnolla käyttää.

Tällä viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa ja tällä kertaa viikon keskeisiä teemoja on alkoholin käytön vaikutus paloturvallisuuteen. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin tiedotuspäällikkö Juha Hassila toivoo, että suomalainen alkoholikulttuuri saataisiin vähemmän humalahakuiseksi. 

Vältä uunin tai lieden käyttöä humalassa

- Jos nyt katsotaan ihan palokuolematilastoja, jopa 70 prosentissa palokuolematapauksia uhri on ollut päihteiden vaikutuksen alaisena. Alkoholin vaarallisuutta tukee sekin, että erilaisissa muissa tapaturmissa alkoholi on myös vahvasti takana. Toisin sanoen tilastot aika koruttomasti kertovat, ettei  paljon puhuttua juopon tuuria ei todellakaan ole, Hassila sanoo.

Hassila toivoisi näkevän Suomen alkoholikulttuurin muuttuvan, mutta samalla hän toivoisi ihmisten asenteiden muuttuvan. Ihmiset voisivat siis katsoa toistensa perään enemmän esimerkiksi alkoholintäyteisen illan aikana. Humalassa ei kannata alkaa lämmittää ruokaa esimerkiksi uunissa tai liedellä ravintolaillan päätteeksi. Pikkujouluaikaan Hassila kehottaakin ihmisiä palaamaan kotiin vaikka nakkikioskin kautta.

Lieden käyttö suomalaisille haasteellista

Tulipaloissa on usein kyse ihmisen omasta toiminnasta. Sähkölaitteet ylipäänsä aiheuttavat aika paljon tulipaloja, mutta erityisen haasteellista suomalaisille näyttää olevan lieden turvallinen käyttö.

- Suomessa on joka päivä noin yhdeksän tulipaloa asunnoissa, niin niistä noin kolme on liesipaloja. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten pitäisi ehkä tarkemmin lukea liesien käyttöohjeet. Sanotaanko siellä, että on ehdottoman suositeltavaa jättää liesi yksin päälle pulputtamaan. Jos lieden käyttö saataisiin hanskaan, tulipalot vähenisivät huomattavasti, Hassila toteaa.

Lieden ympäristö kannattaa pitää siistinä. Sen voi Hassilan mukaan tarkastaa vaikka heti tänään esimerkiksi töiden jälkeen. Lisäksi kannattaa tarkastaa sähkölaitteiden kunto. Kannattaa myös heti tilaisuuden tullen tarkistaa palovaroittimen toiminta.

Testaa palovaroittimen toiminta jo tänään

Kyselytutkimusten mukaan jopa noin 95 prosentissa suomalaiskodeista on riittävästi toimivia palovaroittimia. Hassilan mukaan käytännössä näyttäisi kuitenkin siltä, ettei tieto aivan pidä paikkaansa.

- Todellisuudessa palovaroittimia on aika hyvin, mutta on toinen juttu, miten toimivia ne ovat. Kun pelastuslaitos kuuntelee ihmisten puheita, jos on ollut tulipalo, selviää usein, että patterit ovat olleet loppu tai varoittimessa ei ole patteria lainkaan. Tässäkin kohtaa tilanne vaatisi skarppaamista. Se ei ole suurikaan taloudellinen rasite, että pitää palovaroittimen toimintakunnossa, Hassila huomauttaa.

Palovaroittimen lisäksi kotona kannattaisi olla jonkinlaisia alkusammutusvälineitä. Hassilan mukaan sammutuspeitteen voi laittaa esimerkiksi keittiöön sellaiseen paikkaan, mistä sen saa nopeasti esiin, jos tarve tulee. Paikallaan on myös sammutin, jolla voi saada isommankin palon hallintaan.

- Pääasia on, että kotona olisi alkusammutusväline ja että sen käyttöä on treenattu jonkun verran. Voi vaikka kuivaharjoitella lieden ääressä, Hassila neuvoo.

Huolellisuus poistaisi kynttiläpalot

Joulun aika näkyy palotilastoissa muun muassa yleistyneinä kynttiläpaloina. Hassilan mukaan kynttilää ei kannata jättää yksin palamaan, kun menee toiseen huoneeseen tai juuttuu puhelimeen juttelemaan pitkäksi aikaa.

- Kynttilöiden kanssa on tärkeää myös se, ettei kynttilänjalassa ole mitään koristemansetteja, jotka syttyvät. Tällaisia jännittäviä ratkaisuja usein näkee esimerkiksi sisustuslehdissä, Hassila sanoo.

Kynttiläpaloista päästäisiin eroon huolellisuudella. Itsenäisyyspäivänä kannattaa Hassilan mukaan olla erityisen tarkka siitä, ettei ikkunalaudalla olevat itsenäisyyspäivän kynttilät ole liian lähellä verhoja.

- Ei tarvitse kummoistakaan vetoa, jos avaa ulko-oven porraskäytävään. Se heilauttaa verhoja sen verran, että verho on liekissä. Jotkut kankaat syttyvät todella helposti, Hassila muistuttaa.

Mitä jos tulipalo syttyy?

Jos tulipalo on syttynyt, Hassilan mukaan tärkeintä on pelastaa ihmiset, jotka ovat vaarassa, lapset ja ikääntyneet. Jos näyttää siltä, että alkusammutukseen on mahdollisuuksia, voi alkusammutuksen aloittaa. Hassila painottaa, ettei omaa henkeä kannata laittaa alttiiksi. Kun itsekin on päässyt ulos, kannattaa ovet laittaa kiinni, jottei palo saa happea eikä se enää leviä.

- Esimerkiksi jos kerrostaloasunnossa syttyy tulipalo, on äärimmäisen tärkeää sulkea asunnon ovi, ettei savu pääse rappukäytävään. Nimittäin jos rappukäytävä on savua täynnä, koko talon asukkaisto on vaarassa, Hassila huomauttaa. 

Tee oma paloharjoitus

Kannattaa myös osallistua omaan paloharjoitukseen, jonka voi tehdä Paloturvallisuusviikon omilla nettisivuilla. Oman paloharjoituksen on jo nyt tehnyt lähes 77 000 ihmistä ja yhteisöä. Tee oma paloharjoitus tästä! (Paloturvallisuusviikko)

On hyvä myös tutustua Kipinä-sovellukseen, jonka voi ladata omaan kännykkään.Sovelluksen avulla voi myös tehdä oman paloharjoituksen kotona. Sovellus muistuttaa myös kuukauden välein palovaroittimen testauksesta.

Kilpailut

Uusimmat