Sushia, eineksiä vai paahtoleipää? Ostoskorisi sisältö kertoo enemmän kuin arvaatkaan
Nykyaikana palkkataso ja elintavat heijastuvat väistämättä ruokailu- ja kulutustottumuksiin. Arvostettu ruokakirjailija Mary Gwynn kertoo, että ruokakaupassa ihmisten ostoskärryn sisältö paljastaakin varsin paljon heidän elintavoistaan ja varallisuudestaan.
Gwynnin mukaan hyvin tienaavat ihmiset tapaavat kerätä ostoskoriinsa esimerkiksi sushia ja ulkomaalaisia lihatuotteita, joita ei Suomesta saa. Vaalea leipä ja valmisateriat taas kertovat siitä, että ostoskärryn työntelijä vähät välittää siitä, mitä hän tai hänen perheensä syö.
- Ihmiset tuomitsevat ja määrittelevät toisiaan helposti kauppaostosten perusteella. Jos kauppakärrysi on täytetty vaalealla leivällä ja prosessoidulla ruoalla, mitä se kertoo elintavoistasi? Tuskin mitään hyvää, Gwynn toteaa.
Ruokasnobbailu kasvussa
Niin sanottujen "ruokasnobien" määrä on noussut viime vuosina. Gwynnin mukaan ihmisten kiinnostus ruokakulttuuria ja eksoottisia ainesosia kohtaan on kasvanut muun muassa television ruokaohjelmien myötä. Jamie Oliver ja kumppanit ovatkin inspiroineet monia tarttumaan soppakauhaan ja lihaveitseen.
Tämän seurauksena myös illalliskutsujen järjestämisestä on tullut varsinainen muoti-ilmiö. Ihmiset tapaavatkin nykyään pönkittää statustaan mitä erikoisimmilla tarjoiluilla ja cocktaileilla. Gwynnin mukaan kutsujen tarjoilu on vieraiden kovan arvostelun kohteena, joten ei ole sama, mitä pöydälle kattaa.
Niin sanottu ''näyttäytymiskulttuuri'' on siten levinnyt keittiöön asti. Enää pullapitko ja perinteinen kinkkupiirakka eivät riitä. Luomu, lähiruoka, eksotiikka, laatu ja villit maut ovat vaikuttavat olevan avain arvostukseen ja hyvään maineeseen.
Lähde: Daily Mail
Lue, mitä mieltä suomalaiset ravitsemusasiantuntijat ovat trendidieeteistä ja superfood-villityksistä. Pääset artikkeliin täältä.