Terveysviranomaiset: Lapsia täytyy jatkossa imettää 3-vuotiaiksi asti
Miten pitkään lastaa kannattaa imettää? Tämä on pitkään ollut suosikkipuheenaihe erilaisilla vauvafoorumeilla. Mielipiteitä kysymykseen on tuntunut olevan yhtä monia erilaisia kuin on vastaajia. Jatkossa imettäminen ei ole enää mielipidekysymys, vaan terveysviranomaiset ovat laatineet uudet imetysmääräykset, joita Suomessa aletaan noudattaa.
- Jatkossa lapsia täytyy aina imettää vähintään siihen asti, että he täyttävät kolme vuotta. Pidempäänkin saa imettää, koska ei ole mitään syytä olla jatkamatta imettämistä siihen asti, kun lapsi menee kouluun, kertoo tutkijaryhmää vetänyt Kauko Isopila.
Tutkijan mielestä imettämisessä on vain hyviä puolia.
- Äidinmaitoa parempaa ravintoa kasvava lapsi ei voi saada. Nykyään valitetaan myös siitä, miten vanhemmat ovat vieraantuneet lapsistaan, ja lasten kanssa vietetyn ajan sijaan ohjataan lapset viihtymään yksin dvd:n tai pelikonsolin ääreen. Pidempään imettäminen vahvistaa äidin ja lapsen yhteyttä loppuelämäksi.
Uusi aiheuttaa hankalan tilanteen niissä perheissä, joissa on alle kolmivuotiaita lapsia, joita ei enää imetetä. Uuden määräyksen mukaan noita lapsia täytyisi imettää kolmivuotiaiksi, mutta kerran lopetetun imetyksen uudelleen aloittaminen on mahdotonta. Tutkijan mukaan tilanteessa ei kannata hätääntyä.
- Juuri tuollaisten tilanteiden takia otetaan käyttöön kolmen vuoden siirtymäaika. Määräykset astuvat voimaan heti, mutta niiden rikkomisesta ei vielä rangaista. Mutta jos vielä kolmen vuoden päästä lastaan on imettämättä kolmevuotiaaksi, otetaan sanktiot käyttöön, hän summaa.
Entä miten määräyksien rikkomisesta seuraa siirtymäajan jälkeen?
- En usko, että määräyksiä juurikaan rikotaan, koska eiköhän jokainen äiti halua lapsensa parasta. Mutta on keskusteltu, että kolmevuotiaaksi asti imettäminen sidottaisiin lapsilisiin, eli jos imettämistä laiminlyö, menettää lapsilisät osittain tai kokonaan, Isopila kertoo.
Imetysuudistuksen suunnitelleet terveysviranomaiset ovat avanneet palautefoorumin, jonka kautta toivovat kuulevansa tavallisten suomalaisten kannanottoja asiaan. Käy kommentoimassa täällä.