Persunuorten #tyttö_poika-kampanja kuohuttaa: "Altistaa jopa väkivallalle"
Perussuomalaiset Nuoret aloittivat torstaina #tyttö_poika-sukupuolikampanjan. Tiedotteen mukaan tarkoituksena on ”kehottaa suomalaisia sukupuolivallankumoukseen – vastaan feminismin pyrkimyksiä kyseenalaistaa sukupuolet.”
Voice.fi-sivusto tavoitti Perussuomalaisten Nuorten 2. varapuheenjohtajan Tiina Palovuoren vastaamaan muutamaan kysymykseen kampanjasta.
Mikä on #tyttö_poika-sukupuolikampanjanne tavoite?
- Kampanjan tavoite on kritisoida sitä suuntaa, johon yhteiskunta on sukupuolineutraaliutensa kanssa menossa. Ja toisaalta tuoda esille se, että on aivan ok, että pojat ovat poikia ja tytöt tyttöjä. Tämä on lähtökohta, joka yhteiskunnassa pitäisi olla.
Miten suhtaudutte sukupuolivähemmistöihin, esimerkiksi trans- tai intersukupuolisiin?
- Se, mikä tässä päivän mittaan on ollut isoin ongelma on, että tämän kampanjan ajatellaan olevan nimenomaan heitä vastaan kohdennettu. Se ei missään nimessä ole tarkoitus.
- Tarkoitus on se, ettei sukupuolta tarvitse valita eikä voi valita. Eikä se ole vain ilmoitusasia, vaan me nähdään sukupuoli hyvin selkeänä biologiasta kumpuavana asiana.
- Esimerkiksi jos nainen on hirveän poikamainen ja ajattelee, ettei hän pysty täyttämään sitä, mitä tytöiltä odotetaan; niin eihän se tee hänestä yhtään vähemmän tyttöä, jos hän kerta tyttö on.
- Olemme sitä mieltä, ettei sukupuoltaan voi valita tai päättää, vaan se on mikä on. Ja sitten siitä jokainen saa rakentaa itsensä sellaiseksi, mitä on. Ja me haluamme kannustaa siihen, että ihmiset hyväksyvät oman sukupuolensa.
Seta tyrmää kampanjan
Voice.fi-sivusto soitti myös ihmisoikeusjärjestö Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamolle esittääkseen kysymyksiä kampanjasta.
Millaisia ajatuksia Perussuomalaisten Nuorten #tyttö_poika-kampanja on teissä herättänyt?
- Meistä vaikuttaa siltä, että nyt puhutaan asiasta, mistä ei ymmärretä täysin. Kampanjassa yritään pakottaa ihmisiä kahteen ahtaaseen lokeroon, joko tytöiksi tai pojiksi. Samalla jätetään täysin ilman huomiota ihmiset, jotka eivät koe tällaista jakoa omakseen.
- Kyllä tämä on omiaan vahvistamaan ennakkoluuloja ja altistamaan erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä syrjinnälle ja jopa väkivallalle.
Miten sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kannattaisi suhtautua tällaiseen kampanjaan?
- Tähän kampanjaan täytyy suhtautua niin, että tässä ollaan pistetty mututuntumaa liikkeelle sen sijaan, että oltaisiin selvitetty, miten sukupuoli nykytutkimuksen valossa ymmärretään ja kuinka monitahoiseksi ilmiöksi se käsitetään.
- Samalla ohitetaan se, että meillä on viime vuonna voimaan astunut uusi tasa-arvolaki, ja se laki tarjoaa syrjintäsuojaa myös sukupuolivähemmistöön kuuluvalle ihmiselle.
- Tällaisilla kampanjoilla ei ole minkäänlaista perustaa, vaan ihmiset saattavat kokea itselleen vieraan asian uhkaavaksi.
- Se on sääli, koska tässä on kuitenkin kyse toisen suurimman hallituspuolueen nuorisojärjestöstä. Heillä on paljon näkyvyyttä ja valtaa, mutta minusta niiden myötä pitäisi tulla myös vastuu; etteivät he asettaisi muita nuoria asemaan, joka voi vahingoittaa heitä.
Nettikeskustelu käy vilkkaana
Perussuomalaisten Nuorten 3. varapuheenjohtaja Daniel Kaartinen vaikuttaa seisovan vahvasti #tyttö_poika-kampanjan takana. Kaartinen tyrmää valtion tukeman sukupuolentutkimuksen tuoreessa blogikirjoituksessaan, jossa hän kirjoittaa näin:
”Sukupuolentutkimuksessa sukupuolijako ei vastaa luonnontieteellistä sukupuolijakoa, vaan sukupuolia ja sukupuolen esiintymistapoja vedetään hatusta. Kuka vain voi olla mitä vain, vaikka ihan omasta halustaan. Perinteisiä hyvin toimivia sukupuolirooleja haukutaan ja yritetään rikkoa, koska ne eivät ole heidän mielestään luonnollisia, mutta kaikki muut keksityt ovat täysin ok. Tällainen hölynpöly ei ansaitse valtiontukea.”
Setan nuorisotoimikunnan jäsen Joonas Kinnunen julkaisi puolestaan blogikirjoituksen, jossa hän kritisoi Perussuomalaisten Nuorten kampanjaa. Kinnunen pitää kampanjaa vastuuttomana. ”Nuorisojärjestön tapa sivuuttaa täysin yhden korkeassa syrjäytymis- ja itsemurhavaarassa olevan nuorten ryhmän kokemuksen ja ääni on vastuutonta”, hän kirjoittaa.
#tyttö_poika-kampanja on käynnistänyt vilkkaan keskustelun myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi muusikko Paula Vesala, 34, otti Twitterissä kantaa kampanjaa vastaan. Vesalan mielestä sukupuolen määrittäminen on jokaisen itsemääräämisoikeus, eikä Perussuomalaisten Nuorten tehtävä.
Lue myös: Onko tämä mahdollista 2010-luvulla? Suomessa ihmisiä pakotetaan lapsettomiksi