Onko kumppanisi pettänyt sinua? Toipuminen voi kestää vuosia
Kun uskottomuus paljastuu, saa se ihmisen tolaltaan ja vakavaan kriisiin. Monesti omin neuvoin on vaikea päästä eteenpäin. Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa kertoo Voicelle, että silloin mielellään haetaan joku ulkopuolinen taho kriisiä ratkaisemaan yhdessä pariskunnan kanssa.
- Yleensä välittömästi ei kannata ryhtyä mihinkään kostotoimenpiteisiin tai erohankkeisiin, vaan pitää antaa vähän pölyn laskeutua ja katsoa, mistä on kysymys. On tärkeää ymmärtää, mistä uskottomuus on johtunut, mikä tarina sen takaa löytyy ja miksi toinen on lähtenyt siihen prosessiin, Kiianmaa sanoo.
Pettäminen ei aina johdu parisuhteesta
Psykologin mukaan tilanne on monesti sellainen, ettei uskoton osapuoli itsekään täysin hyväksy sitä, mitä tuli tehtyä. Uskoton siis tuomitsee uskottomuuden, mutta silti huomaa tekevänsä niin. Tämä kertoo Kiianmaan mukaan siitä, että omaa käyttäytymistä on vaikea hallita.
Yleensä syyt pettämiseen löytyvät pettävän omasta elämästä ja yksilöllisestä tilanteesta, ei välttämättä aina parisuhteesta. Mikäli pariskunta oppii ymmärtämään uskottomuutta - sitä, miksi näin kävi ja miten voidaan jatkossa välttää tilanne - silloin voidaan psykologin mukaan ehkä löytää paljon parempi parisuhde, jossa on enemmän avoimuutta, läheisyyttä ja luottamusta.
- Se tarkoittaa sitä, ettei mitään pelejä pelata vaan siinä pystytään avoimesti käsittelemään asiat, mitkä milloinkin tulee eteen, mies selventää.
"On tyhmää tehdä äkkiratkaisuja"
Psykologi Kari Kiianmaa huomauttaa, että uskottomuudesta kärsivällä pariskunnalla tyytymättömyys on vähitellen kasautunut, koska sitä ei ole koskaan kunnolla käsitelty.
- Se, joka on tyytymätön, ei puhu siitä, vaan alkaa hiljalleen toimia selän takana. Tilanne huomataan vasta, kun on liian myöhäistä, psykologi jatkaa.
Hyvässä tapauksessa parisuhteessa opitaan ennaltaehkäisemään jatkossa uskottomuutta ja parantamaan parisuhdetta.
- Senkin takia on aika tyhmääkin joskus tehdä äkkiratkaisuja, kostaa tai erota. Pitäisi antaa itsellekin tilaa käsitellä omia tunteitaan; vihaa ja surua, mitä asiaan liittyy. Tietenkin petetty osapuoli on äärimmäisen vihainen ja hän tarvitsee silloin myöskin oman foorumin vihan käsittelyyn, Kiianmaa muistuttaa.
Puhu ja kirjoita, mutta älä syytä itseäsi
Kiianmaa huomauttaa myös, ettei kostaminen ole ideana, vaan se, että ymmärtää että elämässä voi tapahtua ikäviä asioita ja epäoikeudenmukaisuutta. Pariskunta voi miettiä yhdessä: "Meillekin on käynyt näin, mutta tämän yli voi kuitenkin päästä."
- Jos ei hyväksy sitä, että elämässä voi tapahtua ei-toivottuja asioita, silloin on vaikea päästä minkään yli, Kiianmaa kertoo.
Kun uskottomuus on paljastunut ja petetty on keskellä stressiä, on aina parempi yrittää purkaa sitä tuskaa ulospäin. Parasta olisi Kiianmaan mukaan puhua ongelmista luottamuksella, kirjoittaa päiväkirjaa ajatuksistaan ja tunteistaan, ja ymmärtää, ettei pettämisestä tarvitse syyttää itseään.
Pettäjä: Älä jätä petettyä yksin
- Monestihan petetty osapuoli alkaa jossitella, mitä on itse tehnyt väärin, kun toinen toimi noin. Syyllisen hakeminen ei ole tässä tärkeätä, vaan se, että pyrkii hakemaan tukea itselleen ja saamaan ajatukset ja tunteet itsestä ulospäin, jolloin niitä on helpompi ymmärtää ja tarkastella. Jos niitä pyörittää vain omassa mielessään, se alkaa paisua ikäväksi möykyksi. Se on jopa epäterveellistä ja vaarallista. Se voi aiheuttaa masennusta ja pahimmillaan jopa itsetuhoisia käyttäytymismuotoja, Kiianmaa selventää.
Psykologi Kiianmaa muistuttaa samalla, että pettäjälläkin on oma vastuunsa. Hänen ei pidä jättää yksin petettyä, vaan pettäjän pitää ymmärtää, että petetyn selviytyminen on hankalaa, ja hän tarvitsee siihen tukea ja ymmärrystä.
- Toipuminen kestää aika kauankin. Yleensä uskottomuudesta toipuminen kestää vähintäänkin yhden vuoden, mutta voi se kestää kauemminkin, Kiianmaa toteaa.
Lue myös: Miksi nainen jää pettäjämiehensä luokse? Katso yleisimmät syyt