Vältä yhtä sanaa - voi myrkyttää koko parisuhteen
Nykyaikana keskellä työkiireitä voi olla vaikeata muistaa ja kunnioittaa tarpeeksi kumppaniaan. Tilanne voi pysyä huonona pitkäänkin kummankaan sitä huomaamatta, kunnes padot murtuvat ja parisuhteeseen tulee liikaa railoja.
Kun toisen "pitäisi"
Psykologi ja parisuhdeterapeutti Jeffrey Bernstein neuvoo, että parisuhde alkaa heti toimia paremmin, kun ihmiset lopettaisivat "pitäisi"-sanan käytön. Bernstein uskoo, että kyseinen sana sisältää liikaa kontrollia ja tuomitsevaa voimaa. Sanan käyttö, kun samalla puhutaan rakkaasta ihmisestä, luo negatiivista energiaa ja ajan kanssa siitä voi tulla myrkyllinen mille tahansa suhteelle.
Jos kumppani piilottelee todellisia ajatuksiaan, parisuhteessa tehdyt toisen kuuntelemiseen keskittyvät harjoitukset eivät välttämättä tuota haluttua tulosta. Esimerkiksi kumppani voi kertoa toiselle, että toivoisi toisen siivoavan omat jälkensä useammin, hän saattaa kuitenkin syvällä sisimmässään ajatella, että kumppani pysyy aina yhtä sottaisena. Helposti alkaa miettiä kumppanistaan: "Hänen pitäisi tehdä enemmän sitä tai tätä, hänen pitäisi ajatella enemmän minua, hänen pitäisi ymmärtää nämä asiat jne."
Käyttäydytkö epäkunnioittavasti?
Sen sijaan, että käyttäisi parisuhteessa pitäisi-sanaa tai edellä mainittua ajattelutapaa, kannattaa omat voimavarat kohdistaa positiiviseen ajattelumalliin. Esimerkiksi edellä mainitussa siisteystapauksessa omasta kumppanista voisi ajatella seuraavasti: "Hän tuo minulle iloa ja rakastaa minua syvästi, mutta epäkunnioittavasti odotan hänen koko ajan olevan siistempi. Yritän muistuttaa itseäsi siitä, että huolimatta hänen epäsiisteydestään, hän on silti mahtava kumppani, ystävällinen kaikille, ja jopa hyvä kokki."
Parisuhdeongelmat nähdään yleensä lähtevän siitä, ettei suhteessa osata kommunikoida. Toisaalta pitää muistaa, että omilla ajatuksilla on myös runsaasti painoarvoa. Joskus terapiaan tuleville pariskunnille annetaan tehtäväksi puhua nimenomaan tunteistaan ja niin, että toinen toistaa kumppaninsa kertomat tunteet ja sen miten hän itse ymmärsi kumppaninsa tunteet.
Toivoisin-sanassa on voimaa
Bernsteinin mukaan tämä ei kuitenkaan aina saa pariskuntia kommunikoimaan paremmin. Edelleen henkilön syvimmät ajatukset saattavat jäädä toiselta pimentoon, sillä sanat, jotka suusta tulevat ulos, eivät välttämättä heijastakaan ihmisen aitoja syviä ajatuksiaan.
Bernsteinin mukaan pariskuntien pitää ymmärtää, että monet myrkylliset ajatukset alkavat pitäisi-sanalla ja siihen liitettävällä ajattelumallilla. Vaikka henkilö käyttäisi pitäisi-sanaa pelkästään omissa ajatuksissaan, se heijastuu negatiivisesti omaan tekemiseen ja käyttäytymiseen kumppanin läsnäollessa.
Sen sijaan, että käyttäisi pitäisi-sanaa, kannattaa mieluummin käyttää toivoisin-sanaa. Esimerkiksi näin: Sen sijaan, että sanoisi "Sinun pitäisi tietää, mitä tunnen" voisi lauseen muotoilla "Toivoisin, että kuuntelisit minua tässä asiassa." Toinen esimerkki on "Sinun ei pitäisi ottaa asiaa esille". Tämän voisi korvata ajatuksella "Toivoisin sinun ottavan huomioon, miten puhut."
Tällaista pitäisi-sanan korvaamista toivoisin-sanalla kannattaa alkaa harjoitella heti tänään.
Lue myös: Huolestuttavat merkit parisuhteessa - katso, käyttäkö kumppanisi sinua emotionaalisesti hyväksi