Nainen, tiedätkö hormonityyppisi? Katso ja tutki
Uusi kirja Syö, liiku ja rentoudu hormonityyppisi mukaan avaa naiselle tietoa eri hormoneista. Kirja neuvoo, että laihduttaminen sujuu helpommin, kun tehdään töitä elimistön ja hormonien kanssa, eikä niitä vastaan.
Naisten hormoniryhmiä on kolme. Alla olevasta listauksesta saat todennäköisesti osviittaa, mihin hormoniryhmään sinä kuulut, ja mitä sinun kannattaa ruokavaliossasi ja liikkumisessa ottaa huomioon.
ESTROGEENI
Estrogeeni on naishormoni. Estrogeenit määrittelevät hedelmällisyyttä ja lisääntymistä, mutta tasapainottavat myös luuston rakennetta ja pitävät ihon kimmoisana. Estrogeeniryhmään kuuluu noin 50 prosenttia kaikista naisista.
Psyyke: huolehtivainen, myötätuntoinen, yhteistyöhaluinen ja avulias
Vartalo: Tyypillinen tiimalasi- tai päärynävartalo
Iho: Sileä ja ruusuinen, kimmoisa sidekudos, saa helposti mustelmia
Hiukset: Tuuheat ja vahvat
Luusto: Melko siro, ei kovin pitkä
Lihaksisto: Normaali
Terveys: Hyvä, vankka
Paino-ongelmat: Taipumus turvotukseen ennen kuukautiskiertoa, selluliittia
Lihomisriski: Estrogeeniryhmän naiset lihovat, jos he käyttävät liian vähän lihaksiaan ja jos ravinto on liian rasvaista ja se nautitaan yhdessä eläinpohjaisten valkuaisaineiden kanssa.
Liikunta: Joogaa aamuisin, kestävyysharjoittelua kolme kertaa viikossa, voimaharjoittelussa ensisijaisesti jalkoihin, pakaroihin ja keskivartaloon kohdistuvia liikkeitä kaksi kertaa viikossa.
Ravinto: Hiilihydraattipitoista ravintoa, vähemmän eläinvalkuaisia ja eläinpohjaisia rasvoja päivällä, insuliinin tuotantoa aktivoiva ravinto.
GESTAGEENI
Gestageeni on estrogeenin tavoin naissukuhormoni. Veren gestageenitaso riippuu kuukautiskierron vaiheesta, ja siksi gestageenin määrässä tapahtuu valtavia heilahteluja. Gestageeniryhmän naisen aineenvaihdunta on samanlainen kuin paimentolaisella, jonka piti alkuaikoina kulkea kymmenien kilometrien matka metsästäen ja keräten ravintoa. Noin 25 - 35 prosenttia naisista kuuluu tähän ryhmään.
Psyyke: Kunnianhimoinen, tasapainoinen, paineensietokykyinen, sitkeä
Vartalo: Solakka vartalo eli estrogeeni- ja testosteronityypin välimuoto; kapeat hartiat, vyötärö ja reidet
Iho: Kuiva, herkkä, puberteetti-iässä taipuvainen akneen
Hiukset: Hennot ja ohuet
Luusto: Pitkäraajainen
Lihaksisto: Pitkänomaiset, kapeat lihakset
Terveys: Herkkä, saa helposti tulehduksia
Paino-ongelmat: Silloin tällöin liikaa hiilihydraatteja ja liian vähän liikuntaa
Lihomisriski: Gestageeniryhmän naisen tulee välttää hiilihydraatteja, sillä haima reagoi niihin herkästi, mikä puolestaan edistää rasvan kerääntymistä.
Liikunta: Joogaa aamuisin, kestävyysharjoittelua kolme kertaa viikossa, voimaharjoittelussa ennen kaikkea vatsan, jalkojen, pakaroiden ja käsivarsien vahvistavia liikkeitä kaksi kertaa viikossa.
Ravinto: Vähäinen määrä hiilihydraatteja ja rasvaa ja runsaasti valkuaista, insuliinin tuotantoa aktivoiva ravinto.
TESTOSTERONI
Testosteroni on tärkein miessukuhormoni. Naisillakin munasarjat ja lisämunuaiset erittävät pieniä määriä testosteronia. Tällä hormonilla on naisen aineenvaihdunnassa yhtä tärkeä osuus kuin estrogeenillä ja gestageenillä: se säätelee kasvuiässä lihasten, valkuaisainerakenteen ja luuston rakenteen muodostumista. Tähän naiselliseen ja urheilulliseen hormoniryhmään kuuluu noin 15 prosenttia naisista.
Psyyke: Itsenäinen, hyvä itsetunto, joskus häikäilemättömyys, vastuuntunteva, johtajatyyppi
Vartalo: Urheilullinen, atleetti, leveät hartiat, suuret rinnat, lähes huomaamaton vyötärö, lähes olematon takamus, lihaksikkaat sääret.
Iho: Epäpuhdas tai sekaiho, toisinaan taipumusta puberteetti-iän akneen
Hiukset: Tuuheat, vahvat
Luusto: Vahva
Lihaksisto: Selväpiirteinen, tukeva, helposti treenattavissa
Terveys: Vahva immuunijärjestelmä, mutta taipumusta korkeaa verenpaineeseen, arterioskleroosiin ja ylipainoisilla tyypin 2 diabetekseen
Paino-ongelmat: Sekaruoka. Paino nousee jopa säännöllisen voimaharjoittelun aikana, kun lihasmassa kasvaa. Tosin se korvaa rasvan, joten vatsan ympärysmitta pienenee.
Lihomisriski: Testosteroniryhmän nainen lihoo ennen kaikkea siitä, että hän liikkuu liian vähän ja syö hiilihydraattipitoista ravintoa.
Liikunta: Joogaa aamuisin, kestävyysharjoittelua kolme kertaa viikossa, voimaharjoittelussa ennen kaikkea ongelma-alueisiin liittyviä harjoituksia kuten vatsaa ja selkää vahvistavia liikkeitä kaksi kertaa viikossa.
Ravinto: Valkuaisainepitoinen ravinto, insuliinin tuotantoa aktivoiva ravinto.