17 asiaa, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksi tuloa
Joillekin raskaaksi tuleminen on vaikeampaa kuin toisille, vaikka elämässä olisi jo täydellinen mies, aika olisi oikea ja terveys olisi kummallakin hyvä. Ihmisen hedelmällisyyteen vaikuttaa kuitenkin monet eri tekijät, jopa sellaiset, joita ei tule ajatelleeksikaan.
Women's Health -lehti listasi 17 eri asiaa, jotka voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen negatiivisella tavalla.
Keinotekoinen valo yöaikaa
Kännykän tai tablettitietokoneen kanssa leikkiminen myöhään illalla ja yöaikaan vaikuttaa yörytmin lisäksi myös hedelmällisyyteen. Tutkimusten mukaan keinotekoinen valo voi sekä vähentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta että vahingoittaa sikiön kehitystä, kun olet jo raskaana. Myöhäinen altistuminen valolle voi ehkäistä melatoniinin tuotantoa. Tämä niin kutsuttu unihormoni vaikuttaa myös hedelmöitykseen.
Roskaruoka
Jos et saa tarvittavia ravintoaineita tarpeeksi ruoasta - hyviä rasvoja, sinkkiä, D-vitamiinia sekä B6-vitamiinia - voi kehosi säätely ja lisääntymishormonien kuten progesteronin, insuliinin ja testosteronin tuotanto heikentyä.
Naisen ja miehen kolesteroliarvot
Kovin korkea kolesteroli ei pelkästään haittaa sydämen toimintaa. Se voi haitata hedelmöittymistä. Tutkimusten mukaan naisten korkea kolesteroli on yhteydessä pitempään raskaaksi tulemisen yrittämisaikaan. Jos sekä naisella että miehellä on korkea kolesteroli, raskaaksi tuleminen on vieläkin vaikeampaa.
Stressi
Jos on vaikeuksia raskaaksi tulemisessa, kannattaa hyvällä omallatunnolla viettää päivä kylpylässä tai joogaretriitillä. Tutkimusten mukaan korkea stressitaso vaikuttaa heikentävästi hedelmällisyyteen.
Huono hammasterveys
Valkoiset terveen näköiset hampaat eivät ole pelkkä kosmeettinen juttu. Tutkimusten mukaan hedelmällisyyshoitoja tarvinneiden naisten hammasterveys oli huonompi kuin niiden naisten, jotka tulivat raskaaksi luonnollisesti.
Tupakointi
Ainakin Yhdysvalloissa tupakointi yhdistetään 13 prosenttiin hedelmättömyystapauksista. Lisäksi raskaana olevan naisen tupakointi vahingoittaa kasvavaa sikiötä.
Paino-ongelmat
Epäterveellisen suuri paino vaikuttaa naisen kuukautisiin ja ovulaatioon. Tosin alipainoisella on samanlaisia ongelmia tulla raskaaksi.
Hormonaalinen epätasapaino
Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa, mutta se voi vaikuttaa myös hedelmällisyyteen. Kilpirauhasen muutokset voivat johtaa hedelmättömyyteen, sillä kilpirauhashormonin muutokset sekoittavat ovulaatiota. Oikea lääkitys tällaisissa tapauksissa on ratkaiseva.
Lääkitykset
On olemassa tiettyjä lääkeaineita, erityisesti masennuslääkkeissä, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen. Keho alkaa tuottaa lisää prolaktiinihormonia, joka haittaa ovulaatiota. Lääkärin kanssa kannattaa keskustella, mitkä lääkkeet ovat turvallisia ja mitkä voivat haitata raskaaksi tulemista.
Ikä
Monet ahdistuvat biologisen kellon käsitteestä. Monet naiset lykkäävät perheen perustamista myöhemmälle muun muassa työuran, parisuhdetilanteen tai pelkästään omien halujensa vuoksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hedelmällisyys ei ole ikuista. Hedelmällisyys alkaa vähetä yleensä noin 32 ikävuoden kohdalla. 35-vuotiaana väheneminen näkyy selvästi ja 40-vuotiaana vieläkin selvemmin.
Imetys
Joidenkin uskomusten mukaan nainen ei voisi tulla raskaaksi imetysaikana. Tämä ei pidä paikkaansa. Tosin imetysaikana on vaikeampaa tulla raskaaksi. Imetyksen aikana vapautuva prolaktiinihormoni häiritsee ovulaatiota.
Kohdunkaulan lima
Tämä lima on elintärkeää, sillä se suojaa spermaa, kun se matkaa naisen lisääntymiselimissä. Liman muutokset voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä, erityisesti silloin jos lima on liian paksua. Tilanne voidaan korjata muun muassa lääkityksellä.
Liukuvoiteet
Liukuvoiteet voivat tehdä seksin harrastamisesta mielekkäämpää, mutta jotkut liukuvoiteet voivat pistää hedelmöityksen tiukoille.
Kohdun polyypit
Kohdun polyypit ovat usein pieniä, ovaalin muotoisia tai pyöreitä umpeenkasvaneita alueita kohdun seinämissä. Nämä hyvänlaatuiset kasvaimet voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä, mutta monet ongelmista voidaan korjata leikkauksella.
Foolihapon puute
Jos pitää valita yksi vitamiini, jotta kasvattaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia, on se foolihappo. Keho käyttää tätä punasolujen luomiseen ja se olin elintärkeää odottaville äideille. Yleisesti neuvotaan, että foolihappoa kannattaa ottaa 400 mikrogrammaa päivässä, mikä on yleensä yhden tabletin verran.
Ftalaatit
Ftalaatteja käytetään erityisesti muovien pehmentämiseen sekä joissain kosmetiikkatuotteissa. Tutkimusten mukaan ftalaateille altistuminen saattaa vaarantaa raskaaksi tulon. Myös miehen hedelmällisyys on vaakalaudalla.
Krooniset terveysongelmat
Tietyillä terveysongelmilla, kuten endometrioosilla ja diabeteksella, voi olla merkittävä vaikutus raskaaksi tulemisessa.
Lähde: Women's Health