Aivojen hyvinvointi uudelle tasolle - lue 5 helppoa tapaa
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on muutakin kuin liikuntaa ja ruokavalion korjailua. Mindbodygreen julkaisi viisi keinoa, jotka tukevat etenkin aivojen hyvinvointia - ja siten tuntuvat varmasti myös koko kehossa.
Oletko kokeillut jo seuraavia tapoja?
1. Madalla verensokeriasi
Kohonnut verensokeriarvo on kuin myrkkyä aivoille. Siitä esimerkkinä on toisen tyypin diabetes, josta on tullut maailmanlaajuinen kansansairaus. Toisen tyypin diabetes lisää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja vaikuttaa samalla aivotoimintaan.
Myös ilman toisen tyypin diabetesta kohonneet verensokerit voivat luoda sijaa vakaville sairauksille, kuten dementialle. Helpoin keino madaltaa sokeriarvoja on siivota sokerit omasta ruokavaliostaan. Tilalle kannattaa ottaa rasvoja ja kuituja, jotka hillitsevät verensokeria.
2. Treenaa hengästymiseen asti
Varmasti kaikki myöntävät, että treenaaminen on hyväksi terveydelle - piti siitä tai ei. Treenaamisen vapauttamat hormonit eivät ainoastaan lisää hyvän olon tunnetta, vaan aerobinen liikunta voi vaikuttaa myönteisesti jopa geeneihimme.
Treenaaminen tukee kasvuhormonin tuotantoa ja ennaltaehkäisee monia pitkäaikaissairauksia - jälleen yksi hyvä syy suunnata salille!
3. Syö omega-3 -rasvahappoa
Useimpien ennakkokäsitykset rasvahappojen terveellisyydestä ovat varmasti viime vuosien aikana muuttuneet: rasva on olennainen ja tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota, ja se tukee hyvinvointia monella tapaa.
DHA-rasvahappoa löytyy etenkin omega-3 -rasvasta, jota saa esimerkiksi kalasta ja chian siemenistä. Omega-3 -rasvahapot ennaltaehkäisevät myös pitkäaikaissairauksia ja toimivat välittäjäaineena monille mineraaleille, kuten rasvaliukoisille vitamiineille.
4. Käy lääkityksesi läpi
Jos sinulla on lääkitys tiettyyn vaivaan, kannattaa käydä huolellisesti lääkärin kanssa läpi, miten aineet todella vaikuttavat kehoosi. Lääkkeet ovat hyvä tuki terveydelle, mutta joillakin ainesosilla saattaa olla merkittäviä vaikutuksia pitkäaikaiseen terveyteemme.
Tule siis tietoiseksi siitä, mitä syöt ja minkä vuoksi. Sama pätee ruokavalioon - kun tiedostat ruokavaliosi hyödyt ja haitat, tiedät, mitä kehossasi tapahtuu.
5. Huolehdi sosiaalisuudesta
Hyvinvointi riippuu monista tekijöistä, ja yksi merkittävimmistä osa-alueista on sosiaalinen ympäristö. Oletko yhteydessä läheisiisi, onko sinulla ystäviä? Onko sinulla aikaa viettää päiviä läheistesi kanssa ja olla sosiaalinen?
Vaikka olisitkin urasi huipulla, muista pitää huolta ystävistäsi ja perheestäsi. Rakkaimpien kanssa vietetty aika pitää sinut onnellisena ja terveenä.
Lue myös: Erikoinen metodi saattaa lopettaa päänsäryn kuin seinään - kokeile
Lue myös: Kärsitkö univajeesta? Yksinkertainen testi kertoo
Lähde: Mindbodygreen