Kuva: Fotolia

Alkoholismille löytyi uusi selitys - toivotaan läpimurtoa sairauden hoitoon

30.08.2016 15:30 - Iiro Myllymäki

Uusi tutkimus löysi biologisen altistavan tekijän alkoholismille.

Uudessa tutkimuksessa on havaittu biologinen tekijä, joka yhdistää alkoholiriippuvaisia. Huffington Post kertoo, että Linköpingin ja Miamin yliopistojen yhteinen tutkimus sai selville, että alkoholisteilta puuttuu kehostaan tärkeä entsyymi. Entsyymin puute aiheuttaa sen, että ihmisen on hankalampi hallita mielitekojaan. Uusi tutkimus on julkaistu Molecular Psychiatry -lehdessä.

Kyseinen entsyymi on nimeltään PRDM2. Kun alkoholiriippuvuus kehittyy, tämän entsyymin tuotanto vähenee aivojen otsalohkon hermosoluissa. Entsyymin puute johtaa jatkuvaan alkoholinkäyttöön, vaikka ihminen tiedostaisikin tavan olevan hänen terveydelleen haitaksi.

Rotista tehtiin alkoholisteja

Tutkijat tutkivat usean vuoden ajan rottia, jotka altistettiin alkoholille. Tutkijat huomasivat, että kun rotista tehtiin alkoholiriippuvaisia, PRDM2-entsyymin tuotanto vähentyi. Tutkimuksen osana tutkijat myös lakkauttivat entsyymin tuotannon alkoholista riippumattomilla rotilla. Näidenkin rottien kyky hallita impulsseja heikkeni.

Tutkijat havainnollistavat impulssien hallinnan eroavaisuuksia käytännön esimerkillä. Ihminen, jonka impulssien hallinta on normaalilla tasolla, pystyy lämpimänä päivänä kävelemään baarin ohi ongelmitta. Tällainen ihminen saattaa ajatella, että ”olut olisi nyt mukava, mutta minun on ehdittävä töihin”. Sen sijaan jos impulssejaan hallitsematon ihminen olisi samassa tilanteessa, hän vain ajattelisi, että ”nyt on kuuma ja minulla on jano”.

Uusi ymmärrys johtaa uusiin hoitoihin?

Tutkijat toivovat, että tutkimus antaa uusia välineitä alkoholismin hoitoon. Uusien, tehoavien lääkkeiden kehittäminen on tutkijoiden tavoitteena.

- Näemme, kuinka yksittäinen molekyylien manipulaatio lisää riippuvuuden tärkeitä piirteitä ihmisessä. Nyt kun alamme ymmärtää, mitä kehossa tapahtuu, toivottavasti pystymme tulemaan väliin, professori Markus Heilig sanoo.

Lue myös: Etkö muista, mitä olet tehnyt humalassa? Lue, miksi alkoholi aiheuttaa muistikatkoksia

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat