"Masennus on kuin syöpä" - viisaat lauseet muistuttavat, ettei parantuminen ole tahdosta kiinni
Vain joka neljäs mielenterveysongelmista kärsivä kokee, että ihmiset suhtautuvat heidän ongelmiinsa sympaattisesti ja myötätuntoisesti. Erityisen surullista alhainen lukumäärä on siksi, että mielenterveysongelmista kärsii joka viides aikuinen.
Huffington Post on kirjoittanut artikkelin, joka korostaa sitä, että henkiset ongelmat ovat aivan samanlaisia kuin vakavat fyysiset sairaudet tai ongelmat: niistä selviämiseen ei riitä pelkkä tahto tai yrittäminen. Niistä selviämiseksi tarvitaan apua ja useimmiten myös lääkkeitä.
Artikkelissa julkaistussa, Robot Hugs -sarjan sarjakuvassa ihmisillä on esimerkiksi käsi poikki, ja heitä lohdutetaan vain sanomalla, että "tilanteeseen pitää vain suhtautua positiivisesti." Psyykkisiin ongelmiin kannattaisi suhtautua ennemmin kuin vaikkapa syöpään: sairastuminen ei koskaan ole ihmisen oma valinta, eikä hän voi vain päättää parantua.
Muun muassa tällaisilla lauseilla Huffington Post alleviivaa sitä, kuinka naurettavaa psyykkisiin ongelmiin on suhtautua vähätellen tai ylimielisesti. Ne kun oikeasti vastaavata fyysisiä sairauksia tai ongelmia, joille ihminen itse ei voi mitään.
"Ymmärrän kyllä, että sinulla on ruokamyrkytys, mutta sinun täytyisi kuitenkin nyt yrittää edes vähän."
"Huomaan, että sinulla on käsi poikki, mutta sinun täytyy nyt vaan suhtautua tilanteeseen positiivisesti."
"Oletko yrittänyt olla sillä lailla, että sinulla ei olisi tuota flunssaa?"
"Minusta on outoa, että otat tuon diabetes-lääkkeen joka päivä. Siis kyllähän minä tavallaan ymmärrän, että tarvitset sitä, mutta etkö pelkää, ettet ole enää oma itsesi, jos olet koko ajan jonkun lääkkeen vaikutuksen alainen?"
"Ymmärrän, että sinua on juuri puukotettu vatsaan ja vuodat verta, mutta vähän tuntuu kyllä siltä kuin et edes yrittäisi nähdä vaivaa."
"Näen, että olet koomassa, mutta ei tuo sängyssä makaaminen ainakaan auta. Sinun kannattaisi kokeilla jotain muuta."
Artikkelin sanoma on tärkeä: tyhjänpäiväisillä korulauseilla ja syyllistämällä ihminen saa aivan yhtä vähän apua käsi poikki kuin vaikka masentuneenakin.
Lähde: Huffington Post
Jos oma läheinen kärsii tai sinä itse kärsit mielenterveysongelmista, voit hakea apua esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta, yksityisiltä lääkäriasemilta ja psykoterapeuteilta, kirkolta sekä järjestöiltä, jotka järjestävät ja ylläpitävät monenlaisia mielenterveyspalveluita. Lue lisää e-mielenterveyden sivuilta tästä.