Oletko juonut humalassa kahvia? Lääkäri perustelee, miksei se kannata
Kostean illan aikana ei kannata juoda kahvia, kertoo lääkäri Robert Swift Men’s Health –lehdelle. Kofeiini saa aikaan sen, että tunnet itsesi selvemmäksi, kuin mitä todellisuudessa olet. Alkoholin ja kahvin ”sekakäytöllä” on myös useita muita nurinkurisia seurauksia.
Mistä huono yhdistelmä johtuu?
Kun juot alkoholia, aivosi alkavat vapauttaa hyvän mielen hormonia dopamiinia. Se puolestaan aktivoi toisen kemikaalin, syklisen adenosiinimonofosfaatin eli AMP:n, tuotannon aivoissa. Tämän ansiosta koet nousuhumalan, jolloin sinusta tulee aiempaa puheliaampi, energisempi ja iloisempi.
Myöhemmin alkoholin juonnin ikävät vaikutukset astuvat kuvioihin. Veressä oleva alkoholi alkaa vapauttaa aivojen välittäjäaineita, jotka hidastavat aivoissa tapahtuvia prosesseja. Alat tuntea olosi väsyneeksi ja pöhnäiseksi ja reagointinopeutesi heikkenee.
Kun siemailet humalassa kahvia, alkaa siinä oleva kofeiini estää tiettyjen entsyymien toimintaa aivoissasi. Kyseiset entsyymit ovat vastuussa AMP-kemikaalin kontrolloinnista, mutta kofeiinin estäessä niiden toiminnan, alkoholin hyvinä pidetyt vaikutukset – iloisuus, energisyys ja puheliaisuus, tehostuvat.
Vaikka alkoholi jatkaa prosessien hidastamista aivoissasi, tunnet kahvin johdosta olosi vähemmän humaltuneeksi ja saat hetkellisesti energiaa. Tällöin monet saattavat aliarvioida oman humalatilansa. Vaikka he yhä ovat juopuneita, niin he eivät vain tunne sitä yhtä selvästi.
Lääkärin mukaan ongelma on juuri siinä, että kahvi estää sinua tuntemasta alkoholin vaikutuksia, vaikka sitä on veressäsi yhtä paljon kuin ennen kahvikupposta.
Krapulasta tulee ilkeämpi
Lisäksi kahvin ja alkoholin yhdistäminen aiheuttaa sen, että sinun on aiempaa vaikeampi nukahtaa. Kun olet nukahtanut, lisää se todennäköisyyttä siihen, että tulet heräämään kesken uniesi.
Ja koska kahvilla on kehoa kuivattavia vaikutuksia, aivan kuten alkoholilla, tekee se myös krapulasta aiempaa pahemman.
Lähde: Men's Health