Spekti: Koen, että tässä ammatissa pitäisi olla enemmän narsisti
Helsinkiläinen Samuli Huhtala, 36, on perinteinen suomalainen mies, joka nauttii veneilystä, kalastuksesta ja metsästämisestä. Hän hakee energiaa hiljaisuudesta, jota vain luonto pystyy tarjoamaan. Suomalaiset kuitenkin tuntevat tämän miehen nimellä Spekti.
Ennen räppärinuraa Huhtala on työskennellyt Nordeassa sijoitusjohtajana reilut viisi vuotta. Alalle hän päätyi, kun lukion jälkeen mietittiin erilaisia uravaihtoehtoja. Koska nuori pojankloppi ei tiennyt mitä haluaisi tehdä, hän haki suoraan kauppakorkeakouluun.
- Siellä rahoitus pääaineena kiinnosti eniten. Osittain myös sen takia, että sinne oli vaikein päästä. Sitä halusi sitten itsellekin näyttää, että sinne pääsee, Huhtala kertoo Voice.fi:n haastattelussa.
Opiskelun ohella mies työsti musiikkia Trilogia-nimisessä kokoonpanossa, joka perustettiin 90-luvun lopussa. Yksi ryhmärämän suosituimmista ja tunnetuimmista kappaleista on vuonna 2005 julkaistu Nyytit. Trilogia antoi musiikista innostuneelle artistinalulle mahdollisuuden tutustua alaan.
Vaikka pankissa kollegat olivat innoissaan miehen räppäämisestä, ei hän halunnut sitä itse tuoda erityisemmin ilmi. Nuori räppäri nimittäin pelkäsi, että vapaa-ajan harrastus vaikuttaisi hänen ammatilliseen uskottavuuteensa pankkialalla.
- Ehkä sitä vähän mietti miten kollegat ja asiakkaat suhtautuvat siihen, että on myös muusikko. Ja sitten tietenkin kun oli nuori siinä duunissa mitä teki, niin ehkä pelkäsi että syökö se sitä omaa arvovaltaa.
Nyt jälkiviisaana artisti myöntää, että pelko siitä oli todennäköisesti turha.
Ajoittainen käsistälähtö kuuluu räppärin arkeen
Nuoruuttaan Huhtala kuvailee normaaliksi. Vaikka mitä on tullut tehtyä, pohjimmiltaan tasapainoinen luonne on pitänyt nuoren pojanklopin jalat tiukasti maassa myös teinivaiheessa.
- Ehkä olen luonteeltani kuitenkin aika tasapainoinen, mutta välillä lähtee kunnolla käsistä. Se on tietyllä tavalla mielestäni ihan hyväkin, että se on vähän sellainen varaventtiili, että sitä kautta saa sitten paineita päästeltyä, Huhtala kertoo.
Spektin viimeisin sinkku onkin Himmee bossi, joka on Huhtalan mielestä kirjaimellinen oodi käsistälähdölle.
- Olen tässä yrittänyt vähän vangita sitä sellaista nousuhumalan tunnetta, kun on sellainen maailmanomistaja fiilis. Silloin aina yleensä porukasta löytyy vähintään se yksi, joka vetää isoiten.
Huhtala myöntää, että myös hän on välillä yksi näistä maailmanomistajista.
- Aika harvoin, välillä kyllä itsekin, täytyy myöntää. Se ehkä kuuluu lajin luonteeseen, että välillä vähän lähtee käsistä, hän nauraa.
"Jeesuskompleksi"
Nordealla työskennellessä musiikin tekeminen jäi vähäiseksi, mutta Huhtala oli silloin mukana tekemässä muutamia legendaarisia kappaleita, kuten Uniikin Pojat On Poikii -kappaletta. Monet kappaleista, joissa Huhtala oli vierailevana laulajana, ottivat nopeasti siivet alleen ja idea omasta urasta alkoi hiljalleen muodostua.
Pankkiuraa ylläpitäessä Huhtala kuitenkin ymmärsi, ettei hän voisi koskaan keskittyä kahteen asiaan samanaikaisesti: päivätyö syö luovuuden, ja luovuus puolestaan tarvitsee tilaa.
- Vuodesta 2010 lähtien yritin tehdä sooloprojektia duunin ohessa. Ehkä oli silloin vielä sellainen jeesuskompleksi, että koin pystyväni tekemään kaikkea yhtä aikaa. Aika nopeasti minulle itselleni kuitenkin selvisi, että aika vaikea sitä artistin elämää on yhteen sovittaa perinteisen uran kanssa, hän summaa.
- Ei ainakaan minulle luova työ ole sellaista, että voisin laittaa kalenteriin parin tunnin slotin ja siinä olla sitten tosi tehokas ja tehdä biisejä.
Lopulta Huhtala otti loikan tuntemattomaan ja irtisanoutui sijoitusjohtajan virastaan vuonna 2012.
Vanhemmat säikähtivät uranvaihdosta
Kuten jokainen vanhempi saattaisi tehdä, myös Huhtalan perhe järkyttyi aluksi tiedosta, että poika aikoi jättää sijoitusjohtajan työn tullakseen kokopäiväiseksi räppäriksi.
- Faija varsinkin, niin kuin kuka tahansa isä, oli todella ylpeä pojastaan, joka oli menestyvällä pankkiiriuralla, Huhtala kaavailee.
- Aluksi hän suhtautui todella varauksella, että ei helvetti, mitä sä nyt meinaat. Sitten kun hän huomasi, että miten onnellinen olen tässä ammatissa ja miten hyvin tässä on pärjännyt, niin totta kai hänkin on sitten alun jälkeen ollut pelkästään iloinen minun puolestani.
Vaikka ensimmäiset kuukaudet olivat outoja ilman päivätyötä, uskallus loikkaan löytyi artistin mukaan siitä, ettei hän tarvitse varmuutta elämään. Kaikkea sellaista kokeillaan, mikä tuntuu oikealta. Ohjenuora on elää hetkessä.
- Olen aina mennyt vähän sillä mentaliteetillä, että keskityn siihen, mitä olen kuulloinkin tekemässä. Yritän tehdä sen niin hyvin kuin osaan ja katson sitten mihin se johtaa.
Huumoriräppäri?
Spekti tunnetaan artistina humoristisista kappaleistaan, vahvasti käsikirjoitetuista ja puvustetuista musiikkivideoistaan sekä rivoista sanoituksistaan. Vaikka nämä kaikki saattavat luoda tietynlaisen huumorileiman artistin otsaan, ei Huhtala pidä itseään huumoriräppärinä.
- Totta kai minulla on huumoria tekstissäni ja käytän sitä apunani, mutta en ole parodia-artisti. Olen omana itsenäni myös Spekti, ettei se ole sellainen rooli, hän summaa.
Vaikka kappaleita on tehty monista aiheista, ovat juhlakansalla päällimmäisenä tiedossa muun muassa Juomalaulu sekä Macho Fantastico. Osa saattaa jopa luulla, että Spekti räppää pelkästään juomisesta ja naisista.
- Olen tehnyt todella paljon monenlaisia biisejä, tuntuu vain että tuon tyyppiset kappaleet ovat niitä mistä jengi diggaa eniten ja ne nousevat sen takia enemmän esille.
Yksi Spektin ensimmäisistä musiikkivideoista oli kappaleeseen Teen Mitä Haluun, joka ilmestyi vuonna 2013. Jo tässä huomattiin, että kyseessä ei ollut aivan tavallinen räppäri, jonka musiikkivideolla näyttäytyisivät puolialastomat naiset ja kalliit urheiluautot.
- Jos miettii, että on tietty raha käytössä musiikkivideoon, voit sillä samalla rahalla tehdä jonkun tylsän jutun tai ottaa siitä kaiken irti. Luulen, että noissa minunkin musavideoissani se tavallaan näkyy, että meillä on kivaa niitä tehdessä.
Huhtala myöntää, että vahvasti käsikirjoitetuista musiikkivideoista on nyt jo muodostunut tapa. Hänen musiikkivideoillaan nähdään usein myös julkisuudesta tuttuja henkilöitä: videoilla on nähty muun muassa Mikko Leppilampi, Cheek, Joonas Saartamo, Arman Alizad sekä Tomi Björk.
Vaikka Huhtala käyttäytyykin tavatessa perinteisen herrasmiesmäisesti, muuttuu hän lavalla täysin. Lavalla hänestä tulee esiin härski esiintyjä, joka villitsee teatraalisella käytöksellään yleisön kuin yleisön.
- Mielestäni tietynlainen dramaattisuus ja teatraalisuus tekee esiintymisestä parempaa. Jos menet sinne vain nöyristelemään, niin ei se ole kivaa. Siinä se rooli on olla tietynlainen juhlakansan kapellimestari, siinä pitää tietysti heittäytyä siihen mitä tekee ja ottaa siitä esiintymisestä kaikki irti, hän naureskelee.
Vaikka esiintymislavalla miehestä nähdään täysin toisenlainen ja räväkkä puoli, ei hän pyri olemaan esillä muuten kuin esiintymisen kautta.
- Ennemmin koen, että olen tähän ammattiin lähtökohtaisesti liian vähän narsisti. Koen hirveän vaikeaksi yrittää väkisin tuputtaa itseäni. Ehkä se on siitäkin kiinni, etten ole luonteeltani sellainen, että tuputtaisin itseäni medioille tai yrittäisin olla esillä. Enemmän toivon, että se mahdollinen huomio tulee tekemisen kautta.
Kaiken ei tarvitse olla hittiaineista
Vaikka Huhtalan musiikkityyli onkin humoristinen, on hän tehnyt myös vakavampimielisiä kappaleita. Uudelta Macho Fantastico -albumilta löytyy muun muassa Ei Se Mee Niin, joka sopii tähän kategoriaan.
- Se on ehkä enemmän tehty teksti edellä, se edustaa sitä osaa tuotannosta, mikä on vakavampaa. Kyllä minusta on kiva tehdä sellaisiakin biisejä, mutta sitten pitää ehkä myös suhteuttaa se myös siihen, että en oleta, että sellainen biisi olisi välttämättä mikään megahitti. Ei mielestäni kaikkien biisien tarvitsekaan olla.
Vaikka Huhtalan mielestä muusikoiden albumeita ei enää katsota kokonaisuuksina, on hänestä mukavaa tehdä myös kappaleita missä ei ole hittipaineita.
- Siellä voi sitten tuoda näitä omia näkemyksiään tai elämänkatsomustaan esille.
"Julkisuus on ehto, että tätä voi tehdä ammatikseen"
Vaikka Spekti ei välttämättä ole artistina yhtä tunnettu kuin Cheek, ovat julkisuuden hyvät ja huonot puolet myös hänelle tuttuja. Hänen mielestään julkisuus on ymmärrettävä osa ammattia.
- Se on tietyllä tavalla ehto sille, että tätä voi tehdä ammatikseen. Se on ihan mukavaa ja kivaa, jos ihmiset tulevat juttelemaan. Totta kai se on välillä vähän raskasta, jos jengi on tosi jurrissa, mutta se on osa tätä artistin ammattia. Suhtaudun siihen sillä vakavuudella, minkä se tarvitsee.
Huhtalasta kuitenkin tuntuu, että nykyään ei enää riitä että on muusikko. Sen lisäksi pitäisi olla paljon muutakin.
- Itselleni se on helppoa, kun ei jatkuvasti ole sellainen pakonomainen tarve olla esillä, mutta varsinkin tänä päivänä tuntuu siltä, ettei se riitä enää että olet muusikko, vaan sinun pitäisi olla muutenkin esillä ja mesota joka puolella, hän toteaa.
- Jos nykypäivän artistiutta vertaa siihen mitä se oli vaikka 10 vuotta sitten, nyt on vähemmän musiikkia ja enemmän kaikkea muuta, kun ehkä joskus aiemmin minun mielestäni se painopiste on enemmän ollut siellä musiikissa.
Suomiräppi on irtautunut jenkkiräpistä
Myös musiikki on muuttunut vajaassa kymmenessä vuodessa. Vielä vuonna 2009 näimme Uniikin Pojat On Poikii -musiikkivideolla kaikki mahdolliset räppikliseet, joita nykyaikana ei enää ole olemassa.
- Se oli ehkä niitä viimeisimpiä aikoja, kun hip hop tai suomiräppi oli jonkinlainen alakulttuuri. Nythän se on tänä päivänä ihan täysin mainstreamia. Se on tietysti kasvanut ihan hirveästi genrenä, mikä on tietysti ihan positiivista näin genren sisällä toimivan artistin näkökulmasta, Huhtala naureskelee.
Huhtalan mukaan vielä vajaa kymmenen vuotta sitten suomiräppiin otettiin enemmän vaikutteita amerikkalaisesta musiikista, mutta nyt genre on lähtenyt liikkumaan täysin eri suuntaan.
- Koko genre on muovautunut minun mielestäni itsenäiseksi, omaksi jutukseen kun taas vielä kymmenen vuotta sitten se oli vahvemmin liittynyt siihen, mitä jenkeissä sillä hetkellä tapahtui. Nyt ehkä perus popissa on se, että se toistaa todella paljon niitä jenkkien pop-ilmiöitä. Jos kuuntelee vaikka Suomen kymmenen tämän hetken suosituinta räppibiisiä, ne ovat ihan erilaista musaa kuin mitä jenkeissä kymmenen suosituinta.
- Ehkä se on isoin ero, että silloin oli tietyllä tavalla se suomiräppiyleisö ja muut ihmiset, kun taas nyt se ei enää määritä ihmistä niin paljon, että sun ei tarvitse olla räppifani jotta tykkäisit vaikka jostain JVG:n biisistä tai minun biisistäni.
Räikkösluokan jahdit: Kimi l, ll ja lll
Huhtala julkaisi sooloalbuminsa Diktaattorimies vuonna 2013. Levy nousi nopeasti Suomen virallisen albumilistan 20. sijalle ja useista kappaleista tuli suomalaisten suosimia. Muun muassa Juomalaulu, Teen Mitä Haluun ja Mogausmehuu otettiin riemulla vastaan.
Näiden lisäksi albumilla julkaistiin kappale Räikkösluokan Jahti, johon on otettu inspiraatiota formulakuski Kimi Räikkösen suurista jahtiveneistä. Todellisuudessa kappaleen idea on kuitenkin syntynyt Huhtalan ja hänen veljensä omistamasta veneestä - Kimi l:stä.
- Se lähti alunperin siitä vitsistä, että meillä oli sellainen pieni pulpettivene, jonka nimi oli Kimi l - meidän ensimmäinen räikkösluokan jahti. Meillä on broidin kanssa tällä hetkellä vene, jonka nimi on Kimi lll. Tämä on kolmas räikkösluokan jahti, jotka ovat tietenkin pieniä veneitä, eikä oikeita räikkösluokan jahteja, Huhtala kertoo huvittuneena.
Kappale kantautui myös Kimi Räikkösen korviin julkaisun jälkeen.
- Hän on kuulemma hyväksynyt tämän kappaleen ja diggaa siitä, Huhtala virnistää.
Lue myös: "Pojat on poikii, paukuttaa pallei!" Rähinän suosio ei ota laantuakseen - katso kuvagalleria