Kuva: Fotolia

Pelottaako puheen pitäminen? Vinkit, joiden avulla sinusta tulee tilanteen herra

12.05.2016 18:45 - Iiro Myllymäki

Pelosta voi olla myös hyötyä, kunhan sen osaa kanavoida oikeisiin asioihin.

Siinä missä toiset ovat kuin kala vedessä pitäessään puhetta toisten huomion keskipisteenä, joillekin samanlainen tilanne on omiaan aiheuttamaan painajaisia. Jälkimmäisen ryhmän edustajat hyötyvät vinkeistä, jotka on kirjoittanut suosittujen TED Talks -puheiden järjestäjä Chris Anderson. Refinery29-sivusto kokosi vinkeistä parhaimmat.

1. Käytä pelkoasi motivaationa

Esiintymispelko motivoi harjoittelemaan puheen pitämistä monta kertaa, jotta pelon saisi edes hieman hälvenemään. Harjoittelun myötä itseluottamus kasvaa, pelko vähenee ja lopputulos paranee.

2. Käytä kehoasi hyödyksesi

Pelko lisää adrenaliinin eritystä, mikä voi olla antaa lisäenergiaa esiintymiseen. Liika adrenaliini on kuitenkin haitaksi puheen pitämisessä, sillä se esimerkiksi kuivattaa kurkkua. Adrenaliinipiikkiä voi tasoittaa syvään hengittämällä. Toinen vaihtoehto on käyttää adrenaliini hyväksi ennen esiintymistä tekemällä jotain fyysistä suoritetta. Anderson kertoo esimerkkinä, että hän itse pääsi eroon liiasta jännityksestä tekemällä lavan takana punnerruksia ennen omaa esiintmyistään.

3. Juo vettä

Jännitys tekee puhumisesta hankalaa edellä mainitun kurkun kuivattamisen takia. Viisi minuuttia ennen omaa puhevuoroa kannattaa juoda kolmasosa vesipullosta. Ajoituksen kanssa on oltava tarkkana, jotta vessahätä ei pääse yllättämään kesken puheen.

4. Älä esiinny tyhjällä vatsalla

Tyhjä vatsa voi lisätä ahdistuneisuuden tunnetta. Kannattaa syödä jotain terveellistä noin tuntia ennen esiintymistään.

5. Muista haavoittuvaisuuden voima

Yleisö on puolellasi, vaikka olisitkin hermostunut. Näin on varsinkin, jos kerrot hermostuneisuudestasi luontevasti esiintymisesi aikana. Voit esimerkiksi sanoa suoraan, että et yleensä puhu julkisesti ja siksi sinua jännittää. Kun sanot, että tämän puheen pitäminen on sinulle kuitenkin niin tärkeää, ettet voinut jättää sitä väliin, saat yleisön sympatiat puolellesi.

6. Löydä ystäviä yleisöstä

Etsi yleisöstä muutama ystävällisen näköinen ihminen ja suuntaa puheesi ennen kaikkea heille. Jos yleisössä on oikeita ystäviäsi, kannattaa katsoa heitä ja ottaa heistä rohkaisua.

7. Tee varasuunnitelma

Jos pelkäät unohtavasi, mitä sinun piti sanoa, kannattaa pitää muistilappu lähettyvillä. Jos sen sijaan esityksen tekniikka pettää etkä pysty etenemään puheessasi, kannattaa varautua kertomaan jokin pieni aiheeseen liittyvä tarina. Tässä vaiheessa voit vaikka hyödyntää materiaalia, joka ei aikasyistä mahtunut varsinaiseen puheeseesi.

8. Keskity siihen, mistä puhut

Andersonin mukaan paras yksittäinen vinkki puheenpitäjälle on kirjoittaa muistilappuunsa, että ”tällä on väliä”. Tämä muistuttaa puhujaa siitä, että puheessa on ennen kaikkea kyse jonkin tärkeän asian välittämisestä yleisölle eikä puhujan omasta suoriutumisesta.

Lue myös: Uusi sovellus auttaa esiintymispelosta kärsiviä - katso miten

Lähde: Refinery29

Kilpailut

Uusimmat