Skitsofreenikot avautuvat sairaudestaan: "Isoisäni ääni yrittää saada minut satuttamaan itseäni"
Noin yksi sadasta ihmisestä sairastaa skitsofreniaa. Pelkästään Suomessa skitsofreniaa sairastaa noin 50 000 henkilöä.
Skitsofreniaa on kutsuttu myös jakomielitaudiksi ja sille ovat ominaista erilaiset harhaluulot ja aistiharhat.
Nyt jotkut skitsofreniaa sairastavat ihmiset ovat kertoneet Metro-lehdelle, miltä tuntuu elää kyseisen sairauden kanssa.
"Isoisäni ääni yrittää saada minut satuttamaan itseäni"
"Minulla on hallusinaatioita suurimmaksi osaksi ajasta, yleensä auditiivisia mutta joskus myös visuaalisia. Tapahtumasta riippuen myös käsin kosketeltavia. Auditiivisien hallusinaatioiden pääosassa ovat äänet, joita kutsun eri värein.
Sininen on oma ääneni, joka ei ole aina vierelläni. Se tulee luokseni silloin, kun muut ovat aggressiivisia. Lila kuiskailee, en koskaan ole varma siitä, mitä ne sanovat.
Keltainen ja musta ovat isoisäni ääniä, kaikista aggressiivisimpia. Se loukkaa minua kaikkein eniten ja yrittää saada minut satuttamaan itseäni tai muita. Punainen on ystävällinen, joka pitää puoliani.
Kuulen myös joskus kannustusta ja aplodeja, tai että ihmiset huutaisivat minun nimeäni.
Visuaaliset hallusinaatiot ovat minulle pahimpia. Kaikista tuskaisinta on se, kun menen todella huonoon tilaan ja näen, kuinka ystäviäni satutetaan tai tapetaan. Pahimmassa tapauksessa näen itseni satuttamassa heitä.
Nämä näyt tulevat usein silloin, kun isoisäni on läsnä. Eli se ääni, jonka päämäärä on saada minut kärsimään. Riittää varmasti kun sanon, että meillä ei ollut isoisäni kanssa hyvä suhde kun olin nuorempi."
"10-vuotiaana aloin kuulla kuiskauksia, kommentteja ja itkua"
"Noin 10-vuotiaana aloin kuulla ääniä. Kuiskauksia, kommentteja siitä mitä tein ja myös itkua. Ne eivät olleet aina pahansuopia, enkä ajatellut sen olevan epänormaalia.
Kun vanhenin, ne muuttuivat aggressiivisemmiksi. Ajan myötä kun masennuin, niistä tuli saatanallisia. Ne pakottivat minut satuttamaan itseäni ja muita, saaden minut epäröimään itseäni.
Se on pelottavaa, kun ei pysty luottamaan omaan mieleensä tai voi olla varma, onko todellisuus, jossa elät, oikea."
Lähde: Metro
Lue myös: Sara, 27, kärsii erikoisesta fobiasta: Pelkää olla ilman kännykkää