Suomalaisia kiristetään aikuisviihdesivujen kustannuksella - katso härskin huijauksen sisältö
Keski-ikäisen Pentin uusi vuosi alkoi ikävällä tavalla, kun huomasi sähköpostistaan oudon viestin. Viestissä väitettiin hänen vierailleen aikuisviihdesivustoilla ja häntä oli kuvattu tietokoneen omalla kameralla. Video lähetettäisiin kaikille hänen kontakteilleen, jos hän ei maksa 215,87 BitCoinia annetulle BitCoin-lompakolle. Pentti kävi näyttämässä viestiä poliisilaitoksella, jossa asiasta tehtiin rikosilmoitus. Tämän jälkeen hän poisti viestin poliisin ohjeistuksesta, koska sen kerrottiin olevan huijaus. Pentti ei myöskään omista tietokonetta, missä olisi kamera.
Vastaavanlaisia viestejä on lähetetty paljon viimeisen puolen vuoden aikana, iästä ja sukupuolesta riippumatta.
- Kiristysviesteillä yhteistä on englanninkielisyys, BitCoinien pyytäminen ja väite vierailusta aikuisviihdesivustoilla, kertoo rikoskomisario Kari Martikainen Voice.fi:lle.
Tyypillisessä viestissä kerrotaan, että viestin lähettäjä tietää vastaanottajan käyneen aikuisviihdesivustoilla. Kuvanneen tämän tekoja vierailun aikana vastaanottajan webkameralla ja aikoo lähettää tämän videon kaikille vastaanottajan kontakteille, ellei maksa lähettäjälle kerrottua BitCoin-summaa tietylle BitCoin-lompakolle.
Näitä viestien lähettäjiä on Martikaisen mukaan erittäin vaikeaa kohdentaa, sillä lähettäjien tiedot vaihtelevat paljon ja BitCoin-lompakoita ei voi jäljittää.
Tästä syystä asialle ei voida tehdä ilmoituksen jälkeen kovin paljoa, ja Martikainen neuvookin olemaan välittämättä näistä kiristyssähköposteista ja poistamaan ne. Hän ehdottaa oman tietoturvallisuutensa lisäämiseksi luomaan itselleen tavan sähköpostin salasanan vaihtamisesta. Tämän tuo ainakin enemmän varmuutta, ettei omaan sähköpostin kautta ole hakkeroitu omaa webkameraa.
Aikaisempiin huijaussähköposteihin ja kiristysviesteihin on tullut uutena asiana BitCoin-valuutan pyytäminen. Valuuttapyynnöt ovat vaihdelleet 100-2000 BitCoinin välillä.
Martikainen toivoo, että nykypäivänä ihmiset eivät lankeaisi vastaavanlaisiin viesteihin. Hän neuvoo kehittämään omaa medianlukutaitoa ja olemaan uskomatta kaikkeen, mitä väitetään. Tyypillisenä huijaukseen lankeavana ihmisenä hän kuvailee henkilön, joka ei ota selvää tiedon luotettavuudesta eikä ole perehtynyt tietokoneen tai tietoturvallisuuden käyttöön.
Kuinka suojaat sähköpostisi?
Nykypäivänä tietoturvallisuus on suuri riski henkilökohtaisilla sähköpostitileillä. Yksinkertaisilla vinkeillä pystyt kuitenkin suojamaan sähköpostiviestisi.
Yli 13 miljardia tiedostoa on kadonnut ja varastettu sähköposteista vuoden 2013 jälkeen. Sähköposti onkin yksi suurimmista tietoturvallisuuden riskeistä. Ainoastaan viime vuoden aikana sähköpostin välityksellä tehdyt tietomurrot kustansivat keskimäärin 3,86 miljoonaa.
Salaamalla sähköpostin pystyt suojaamaan viestisi, eivätkä muut osapuolet pääse lukemaan sitä. Salaaminen tarkoittaa viestin sisällön naamioimista sellaiseen muotoon, ettei viestiä voi lukea kuin se ihminen, kenelle se on tarkoitettu. Salaus on tärkeää, mikäli haluaa välttyä tiedoilla kiristämisellä ja olla päätymättä tilastoihin.
Outlook, Gmail ja iOS-laiteissa löytyy oma S/MIME salaus, jonka voi kytkeä helposti päälle asetuksista. Gmailissa ja iOS-laitteissa vasta viestin lähetettäessä, napsautetaan lukon kuvasta. Gmailissa voi vielä valita salauksen tason viestin yksityiskohdista. Outlookissa salauksen saa toimimaan Officen ohjeiden mukaisesti.
Helpoin tie välttyä huijausviesteiltä
Toki jos salaaminen tuntuu liian työläältä voit toimia seuraavien ohjeiden mukaan.
1. Älä jaa sähköpostilla arkaluontoisia tietoja.
2. Älä seilaa kyseenalaisilla internet-sivuilla.
3. Älä käytä sähköpostia.
Lue myös: Hölmöt ja nerokkaat huijaukset, joihin ihmiset ovat oikeasti haksahtaneet – lue hauskat kertomukset