Kuva: Shutterstock

Käyttääkö lapsi tai nuori liikaa somea? Saattaa olla ikäviä vaikutuksia tulevaisuuteen

30.03.2022 08:15 - Riia Frost

Brittiläisen tutkimuksen mukaan nuorten liiallisella somekäytöllä voi olla suuret seuraamukset kasvukehityksessä.

Pandemian aikana tutkijat sanoivat somen ja viestittelyn olleen hyväksi nuorille sosiaalisen kontaktin saamiseksi. Nyt kuitenkin pandemian myötä entistä useampi nuori ja lapsi käyttää kenties liikaa aikaa puhelimen äärellä.

Isossa-Britanniassa Nature Communicationssissa tehty tutkimus osoittaa 11-13-vuotiaiden tyttöjen ja 14-15-vuotiaiden poikien liiallisen ajankäytön somessa tuottaneen epätyytyväisyyttä elämään. Tehdyssä kyselyssä ilmeni, että nuorille oli muodostunut negatiivinen suhde somen käytön ja elämän tyytyväisyyden välillä jo vuoden sisällä. Myös 19-vuotiailla todettiin samanlainen vaikutus, joilla käyttöaika oli tasan seitsemän tuntia tai alle. 11-15 vuotiailla taas somen käyttö oli keskiarvoltaan enemmän kuin seitsemän tuntia päivässä.

Manchesterin yliopiston lasten mielenterveysasiantuntija Bernadka Dubickan mukaan kyseinen tutkimus kattaa ainoastaan ajanjakson vuoteen 2018 asti, mutta nykypäivän luvut ovat entistä suurempia.

- Somen käytöstä on tullut entistä näkyvämpi osa nuorten elämää. Varsinkin pandemian aikana, emotionaaliset vaikeudet ovat nousseet merkittävästi erityisesti teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa, Dubickan toteaa.

(kuva: Shutterstock)

Asiatuntijat, kuten itse tutkimuksen johtava tutkija Amy Orben, spekuloivat somen liikakäytön olevan yhteydessä aivotoiminnalliseen-, hormonaaliseen-, ja sosiaaliseen muutokseen nuorten kehityksessä.

- Kehossamme tapahtuvat muutokset elämämme tietyssä ajanjaksossa, kuten murrosiässä, näyttävät tekevän meistä entistä haavoittuvaisempia sosiaalisissa kanssakäymisissä, Orben kertoo.

Tutkijat kuitenkin painottavat, että tutkimuksia tarvitaan enemmän somen ja murrosiän kehityksen yhteyden varmistamiseksi. He eivät myöskään osaa ennalta-arvioida, millaiset yksilöt ovat eniten riskialttiita sosiaaliselle medialle. Asiantuntijat kertovat nuorten hyvinvointiin vaikuttavan puhelimenkäytön lisäksi myös somen ilmapiiri ja henkilöt, joiden kanssa he siellä keskustelevat.

Dubicka kuitenkin korostaa, ettei tutkimustuloksesta huolimatta ole niin yksinkertaista auttaa murrosiän muutoksista kärsivää nuorta, joka haluaa vain olla sosiaalisessa kanssakäymisessä somen avulla.

- Tämä on mielenkiintoinen tutkimus, joka heijastaa haavoittuvien nuorten hoitokäytännön monimutkaisuutta. Tutkimus myös lopulta siirtyy pois hyödyttömästä kaksijakoisuudesta sen suhteen, että onko some haitallista vai ei, Dubicka toteaa.

- Tämän tutkimuksen pohjalta on erittäin tärkeää ymmärtää somen haitallinen ja tukeva rooli nuorten elämässä, Dubicka lisää.

Lue myös: Riina,16, : "Huumeiden hankkiminen netin kautta on helpompaa kuin vaatteiden tilaaminen"

Lue myös: 6 asiaa, joita vanhemmat tekevät, kun lapsi muuttaa omilleen - onko tuttua?

Lähteet: BBC

Kilpailut

Uusimmat