Ruokamyrkytysilmoitusten määrä kasvoi Helsingissä - jopa ostereista löytyi norovirusta
Ruokamyrkytysepäilyjä koskevien ilmoitusten määrä kasvoi Helsingissä edellisvuosiin nähden. Yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä ilmoitettiin 795 kappaletta, kun taas viime vuonna ilmoituksia tuli 654 kappaletta.
Elintarviketarkastuksia Helsingissä tehtiin viime vuonna 3007. Elintarvikealan toimipaikkojen lukumäärä kaupungissa oli 5789. Ruokamyrkytysepäilyt kohdistuivat 520:een eri toimipaikkaan.
Määrän nousu saattaa liittyä ravintolaruokailun vilkastumiseen tai toisaalta toimijoiden lisääntyneeseen tietoisuuteen ilmoitusvelvollisuudesta. Ruokamyrkytyspäilyn voi ilmoittaa Ruokaviraston ylläpitämän sähköisen asioinnin (ilppa.fi) kautta.
Norovirus aiheutti neljä ruokamyrkytysepidemiaa, joista kolmessa voitiin osoittaa oireettoman noropositiivisen keittiötyöntekijän levittäneen virusta.
Yksi epidemia aiheutui saastuneista ostereista. Saastuneet osterit aiheuttivat 150 henkilön sairastumisen. Norovirus todettiin hollantilaisissa, ranskalaisissa ja irlantilaisissa ostereissa.
Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä noroviruksen välittäjiä, sillä ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa +90 astessa kahden minuutin ajan.
Lue myös: Näin Kelan työttömyysturva muuttuu vuonna 2024
Lue myös: Osaatko hengenvaarallisen anafylaksian ensiavun? 4 tärkeää kohtaa
Lähde: Helsinki