Näin usein juhannus on Suomessa keskimäärin helteinen
Juhannus on odotettu keskikesän juhla ja povailu juhlapäivien säästä alkaa usein jo viikkoja etukäteen. Tuleeko räntää vai sattuisiko osumaan aurinkoinen ja lämmin juhannussää? Juhannuksen sää on arvaamaton, mutta jotain osviittaa voi hakea tilastoista.
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa. Sekä juhannusaattoon että juhannuspäivään sattunut helle on harvinainen.
Suomessa helle määritellään päiväksi, jolloin lämpötila kohoaa vähintään 25 asteeseen. Kyseinen hellemääritelmä on käytössä myös useassa Pohjoismaassa. Esimerkiksi Välimerellä helteestä puhutaan vasta lämpötilan ylittäessä 30 astetta.
Helteiset juhannukset vuodesta 1961 alkaen
Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla vuodesta 1961 alkaen on mitattu 11 helteistä juhannusaattoa ja 12 helteistä juhannuspäivää. Molempina päivinä hellettä on ollut kuusi kertaa.
Lappeenrannassa taas samalla aikavälillä helteisiä aattoja on ollut 16, helteisiä pyhiä 9 ja molempina päivinä 7 kertaa.
Sodankylässä helteitä on sattunut huomattavasti harvemmin. Aattona helleraja on ylittynyt 2 kertaa ja pyhänä 4 kertaa. Molemmille päiville hellettä ei ole osunut kertaakaan vuodesta 1961 alkaen.
Edellä mainitut tiedot löytyvät Ilmatieteen laitoksen tilastoista.
Helteistä juhannuksena on saatu nauttia erityisesti vuosina 1999 ja 2022. Myös vuosi 1935 löytyy helletilastojen kärjestä, jolloin Ähtärissä saavutettiin kesäkuun Suomen lämpöennätys 33,8 astetta.
Lue myös: Miltä näyttää heinäkuun sää? Forecalta ensimmäinen ennuste
Lue myös: Milloin UV-säteilyltä on hyvä suojautua? Ilmatieteen laitos kertoo
Lue myös: Älä sammuta kaasugrilliä heti käytön jälkeen - tässä syy
Lähde: Ilmatieteen laitos