Kuva: Shutterstock

Muista etenkin yksi asia, jos eksyt metsään - näin varustaudut

22.07.2024 15:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Metsäretkelle kannattaa varustautua oikein.

Kesällä ja syksyllä monet lähtevät retkelle metsään toiveissaan mojova marja- tai sienisaalis. Metsäretkelle kannattaa kuitenkin pakata mukaan muutakin kuin pelkkä marjastuskori, etenkin jos alue on vielä itselle uutta ja tuntematonta. Marjastus- ja sienestyskausi tarkoittaakin usein etsintätapauksien lisääntymistä.

Jos metsään eksyy, on yksi asia erityisen tärkeää muistaa: on pysyttävä rauhallisena. Suomen Punainen Risti muistuttaa tiedotteessaan, että eksyessä retkeilijän kannattaa pysähtyä hetkeksi ja tarkkailla ympäristöä kaikessa rauhassa. 

– Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta, sanoo Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisesta Rististä.

Itseään voi yrittää paikantaa karttasovelluksen ja maamerkkien avulla, ja apua kannattaa soittaa ajoissa.

– Jos oikeaa reittiä ei löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista, Veikkolainen sanoo.

Näin varustaudut metsään

- Suunnittele reitti huolellisesti. Kannattaa myös kertoa jollekin läheiselle, mihin on menossa ja millaista reittiä pitkin. Kerro myös kauanko reissuun on tarkoitus kulua aikaa.

- Pakkaa mukaan lämmin vaatekerta. Värikkäät vaatteet ovat erityisen hyviä, sillä ne erottuvat maastosta paremmin, joka voi auttaa mahdollisessa etsintätilanteessa. Jos kotoa löytyy avaruuspeitto, kannattaa sekin napata mukaan. Tarpeen vaatiessa peitto lämmittää, suojaa sateelta ja toimii hyvin istuinalustana.

- Ota mukaan täyteen ladattu varavirtalähde ja siihen sopiva johto.  

- Lataa puhelimeen 112 Suomi -sovellus. 

- Muista myös paperinen kartta, kompassi, juotavaa, sytykkeitä, sytytysväline, puukko ja eväät.  

Lue myös: Sienestäjä eksyi Janakkalassa - poliisikoiran tarkka kuono pelasti

Lue myös: Tietyt alueet koetaan joukkoliikenteessä muita turvattomammiksi

Lue myös: Suomi ei ole enää yhtä houkutteleva ulkomailta muuttaville - tulos romahti viime vuodesta

Lähde: Suomen Punainen Risti

Kilpailut

Uusimmat