Kuva: Shutterstock

Yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin päättyy

06.08.2024 18:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Muutos tulee voimaan vuoden 2025 alussa.

Ensi vuoden alusta alkaen yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasuntoon, kertoo Kela tiedotteessaan. Vuoden 2024 joulukuu on siis viimeinen kuukausi, jolta tukea voi saada. 1. tammikuuta 2025 yleistä asumistukea ei enää makseta omistusasunnon asumismenoihin, kuten vastikkeisiin, omakotitalon hoitomenoihin ja asuntolainan korkoihin.

Muutokset eivät Kelan mukaan koske eläkkeensaajien asumistukea. Myös asumisoikeusasunto sekä osaomistusasunto ovat muutoksen ulkopuolella. Huomioitavaa on kuitenkin se, että asumisoikeusasunnon asumismenoiksi ei kuitenkaan jatkossa enää hyväksytä asuntolainan korkoja. 

Asunto tulkitaan omistusasunnoksi, vaikka asunnosta olisi tehty vuokrasopimus, jos asunto, jossa yrittäjä asuu, on yrityksen tai kiinteistöosakeyhtiön nimissä ja yrittäjä omistaa yrityksestä vähintään 50 % ruokakunta, omistaa asunnosta vähintään 50 % tai kyseessä on yhteisomistusasunto.

Asunto tulkitaan omistusasunnoksi myös tilanteissa, joissa ruokakunta vastaa asumiskustannuksista kuten omistusasunnossa. Jos esimerkiksi kuolinpesän osakas asuu kuolinpesän omistamassa asunnossa ja vastaa asunnon asumiskustannuksista kuten omistaja, asuntoa pidetään omistusasuntona. Myös tällaisiin asuntoihin myönnetty yleinen asumistuki lakkautetaan.

Lue myös: Kela varautuu valtaviin leikkauksiin - vaikuttaa myös asiakkaille annettaviin palveluihin

Lue myös: Kela peri vuonna 2023 etuuksia takaisin 117 miljoonaa - eniten perittiin näitä

 Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat