Kuva: AOP (Ismo Pekkarinen)

Foreca: Tänä kesänä on ollut hurja määrä hellepäiviä - nyt tulee kuitenkin sateita niskaan

15.08.2024 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vastaavia hellepäivien lukumääriä ei mitata joka kesä.

Tähän kesään hellepäiviä on mahtunut elokuun puoliväliin mennessä jopa 59 kappaletta, joka on neljänneksi eniten koko vuodesta 1961 alkaneessa tilastoinnissa.

Nyt helteet näyttävät olevan käytännössä ainakin tältä erää takanapäin. Foreca ennustaa lähipäiville monin paikoin yli 20 astetta, mutta hellelukemiin ei ainakaan laaja-alaisesti enää kivuta. Helteen raja on 25,1 astetta.

– Tulevien päivien sää on Suomessa yleisesti ottaen lämmintä ja aurinkovoittoista, vaikka mahtuu väliin sadepäiväkin – perjantaina Suomen yli liikkuu sadealue. Tällä viikolla päivittäin on mahdollista, että helleraja ylittyy jossakin päin Suomea paikallisesti. Laaja-alaista hellettä ei kuitenkaan ole luvassa, vaan lämpötilat pysyvät pääosin 20–24 asteessa. Ensi viikon alussa sää jatkuu aurinkoisena, sen jälkeen sää muuttuu vaihtelevammaksi, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Helle vaihtuu kuuroihin

Perjantaina lämmin ja vielä kesäinen sää vaihtuu kuitenkin viileämpään ja sateisempaan, kun Suomea kohti liikkuu hajanainen sadealue. Sateiden määrät voivat paikallisesti vaihdella suurestikin, ja paikallinen kuuro voi heittää vettä niskaan paljon reilummin kuin ennuste antaa ymmärtää.

- Sadealue on hajanainen, paikallisesti jää alueita poutaisiksikin. Keskiviikkona tehdyn ennusteen mukaan perjantain sademäärä on enimmäkseen 2–5 millimetriä, Käsivarren Lapissa paikoin enimmillään 10–15 millimetriä. Kuuroluonteisissa sateissa on kuitenkin mahdollista, että paikallisesti yksittäisessä sadekuurossa vettä tulee enemmänkin, Rinne jatkaa.

Vaihteleva sää, jossa kuurosateet ja auringonpaiste vuorottelevat, näyttää jatkuvan viikonlopun yli aina ensi viikon alkuun saakka, minkä jälkeen sääkartoilla näkyy jo viileämpää.

Lue myös: Miksi juuri mökillä nukkuu aina niin hyvin? Asiantuntija kertoo vastauksen

Lue myös: Ylimääräiset omenat eivät kuulu biojäteastiaan - näin hävität syksyn puutarhajätteen oikein

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat