Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että uroshiiret laulavat puolisoilleen? SEY jakoi mielenkiintoisia faktoja Eläinten viikon kunniaksi

04.10.2024 20:15 - Hanna Levänen / hanna.levanen@bauermedia.fi

Teemaviikolla nostetaan esille lähiluonnon eläimiä ja eläinsuojelutyötä.

Eläinten viikkoa vietetään jälleen 4.-10. lokakuuta. Sen ensimmäinen päivä on myös kansainvälinen Eläinten päivä. Tänä vuonna viikon kantavana teemana on lähiluonnon eläimet. Tarkoituksena on nostaa esille eläinsuojelutyötä sekä auttaa pohtimaan millaisia eläimiä lähiluontoomme kuuluu ja mistä niiden hyvinvointi koostuu.

Suomen eläinsuojelu SEY tuottaa vuosittain oppimateriaalia muun muassa peruskouluja ja varhaiskasvatusta varten. Tämä vuosi ei ole poikkeus.

Tänä vuonna materiaaliin on koostettu mukaan lähiluonnosta löytyvien eläinten erityiskykyjä. Tässä niistä muutamia.

Orava osaa näytellä
Tunnetusti oravat piilottavat ruokansa erilaisiin kätköihin ja lähtökohtaisesti muistavat missä piilot ovat. Vaikka lähellä olisi myös muiden oravien piiloja, orava tietää mikä niistä kuuluu sille. Mutta suojellakseen oikeita kätköjään orava saattaa näytellä piilottavansa ruokaa, vaikka ei niin oikeasti tekisikään. Aina kannattaa varautua pahimpaan.

Mehiläiset juttelevat tanssimalla
Kun mehiläinen löytää otollisen kukka-apajan, pitää siitä viedä tieto eteenpäin. Siitepölyaarteesta mehiläiset kertovat toisilleen tanssimalla. Pörriäisillä on myös muita keskustelutapoja, kuten kosketus tai siipien tuottamat äänet. Esimerkiksi toisiinsa törmätessä mehiläiset surauttavat siipiään aivan erityisellä tavalla. SEY:n mukaan tämän voi kääntää suomenkieliseksi ilmaukseksi "oho".

Varis osaa päätellä mitä toinen ajattelee
Ihmisten tavoin myös variksen uskotaan kykenevän kuvittelemaan mitä toinen yksilö ajattelee, näkee tai haluaa. Tätä ei ole pystytty tutkimaan paikkansapitävästi, mutta päätelmä on tehty variksen tavasta piilottaa saaliinsa. Varovainen käytös kielii siitä, että varis pitää huolen, ettei muut tarkkaile sitä huomaamatta.

Hiiret kosiskelevat laulamalla
Uroshiirien on todettu kosiskelevan naaraita laulamalla. Ihmiskorva ei tätä kykene kuulemaan, mutta kiinnostuneiden iloksi tiede on tässäkin tullut avuksi. Tutkijat ovat nimittäin luoneet malleja, joiden avulla ihminenkin voi kuulla miltä mahdolliset lemmenluritukset kuulostavat. 

Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty SEY:n aloitteesta vuodesta 1959 lähtien.

Lue myös: Tunnistatko Suomen luonnon eläimet vain yhdestä kuvasta? Tee testi ja selvitä tietotaitosi

Lähde: SEY

Kilpailut

Uusimmat