Kuva: Shutterstock

Tulli onnistui sulkemaan salatussa Tor-verkossa pitkään toimineen huumekauppasivuston

15.10.2024 10:45 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sivusto on keskittynyt rikolliseen toimintaan.

Suomen Tulli on onnistunut sulkemaan salatussa Tor-verkosssa toimineen, muun muassa huumeiden välittämisestä tunnetun "Sipulitie"-kauppapaikan. Tulli toteutti operaation yhdessä Ruotsin poliisin kanssa.

– Olemme Suomen tullissa puuttuneet tehokkaasti ja monin eri keinoin pimeässä verkossa tapahtuvaan rikolliseen toimintaan vuosien aikana. Viranomaisten sujuva yhteistyö niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla onkin avainasemassa verkkorikollisuuden torjunnassa, kommentoi Tullin tiedotteessa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Sipulitie ehti toimia Tor-verkossa vuodesta 2023, ja sen kautta harjoitettiin rikollista toimintaa kuten myytiin huumeita. Sivuston ylläpitäjä on julkisilla foorumeilla kertonut sivuston liikevaihdon olleen jopa 1,3 miljoonaa euroa. Jo Sipulitietä edelsi aiemmin, vuonna 2019 perustettu Sipulimarket, joka myös on sittemmin saatu suljettua. Senkin liikevaihdoksi arvioidaan jopa kahta miljoonaa euroa.

Saman henkilön epäillään ryhtyneen ylläpitämään Sipulitietä Sipulimarketin sulkeuduttua vuonna 2020. Lisäksi saman henkilön epäillään olevan myös toisen, Tsätti-sivuston ylläpitäjä. Sivustoa niin ikään käytetään huumeiden myyntiin.

Asiakokonaisuuden tutkinta on yhä kesken, mutta tutkinnassa on saatu selvitettyä myös sivuston ylläpidossa avustaneiden henkilöiden sekä sivustoilla huumeita myyneiden ja ostaneiden henkilöiden henkilöllisyyksiä.

Lue myös: Helsinki kunnostaa huumeongelmista parjatun puiston

Lue myös: Tullin haaviin jäi yli kahden miljoonan euron arvosta kokaiinia

Lue myös: Poliisi takavarikoi Ruisrockista ennätysmäärän kokaiinia

Lähde: Tulli

Kilpailut

Uusimmat