Facebook-kiusaaminen meni liian pitkälle - Järkyttävä lopputulos pysäytti kaikki

16.10.2012 21:45 - Mikko Räsänen

15-vuotiaan Amanda Toddin kohtalo on nostanut koulukiusaamisen ja erityisesti Facebookin roolin valokeilaan. Ikävä kyllä keskustelu alkoi vasta siinä vaiheessa, kun Todd oli tehnyt itsemurhan kiusaamisen seurauksena.  

USA:ssa on viimeisen viikon aikana puhuttu Facebookin roolista koulukiusaamisesta. Keskustelu nousi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun 15-vuotias teinityttö Amanda Todd teki itsemurhan vuosia kestäneen kiusaamisen jälkeen.

Toddin helvetti alkoi jo pari sitten, kun hän chattaili netissä tuntemattoman pojan kanssa ja suostui ajattelemattomuuttaan poseeraamaan nettikameran edessä rinnat paljaana. Keskustelukumppani sai paljastavat kuvat talteen, ja käytti niitä aluksi kiristyskeinona Toddia vastaan ja lopulta laittoi kuvat yleiseen levitykseen lähettämällä niitä Toddin koulukavereille, sukulaisille ja facebook-kavereille.

Sen jälkeen kiusaaminen muuttui hallitsemattomaksi, kun Facebookiin syntyi Toddia kiusaavia ryhmiä. Kaikkialle levinneitä kuvia ei pystynyt enää saamaan pois netistä.

Toddin tarina tuli julkisuuteen kuukausi sitten, kun hän julkaisi videon, jossa kertoi paperilapuilla traagisista kokemuksistaan. Vain kuukausi videon julkaisun jälkeen tarina on saanut traagisimman mahdollisen lopun, sillä Todd löydettiin kotoaan kuolleena ja itsemurhan tehneenä.

Tapaus on saanut monet raivoihinsa ja ihmettelemään, miten tapaukseen ei ole voitu puuttua ajoissa. Pahamaineisena pidetty hakkeriryhmä Anonymous on reagoinut tapaukseen ja alkanut jäljittää syyllistä, joka aikanaan otti topless-kuvat ja laittoi ne levitykseen. Anonymous kertoi saaneensa syyllisen selville ja kävi ilmi, ettei keskustelukumppani ollutkaan poika vaan aikuinen mies, joka nyt on 32-vuotias. Hakkeriryhmä julkaisi miehen nimen, ja nyt hänelle sataa uhkauksia ihmisiltä, jotka haluaisivat osoittaa oman käden oikeutta.

Alla koskettava video, joka jäi Toddin viimeiseksi hätähuudoksi ja avunpyynnöksi - ja jäi valitettavasti turhaksi sellaiseksi. 

Kilpailut

Uusimmat