Kesäaika päättyi – mutta millainen talvi on tulossa?
Hyvänä muistisääntönä on, että kellonaikaa siirretään kesäajan alkaessa ja päättyessä aina silloisen vuoden kesän suuntaan.
Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan alapuolelle. Entisaikaan ihmiset ennustivat tulevan talven säätiloja lokakuun säällä. Lokakuun säästä arveltiin usein sydäntalven luonnetta sekä myös kevään tuloa. Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto -teoksessa kerrotaan, että "jos lokakuussa akkunat ovat jäässä, niin tammikuussa vettä sataa", eli kylmää syksyä seuraisi lauha sydäntalvi. On myös uskottu lauseeseen "lämmin lokakuu, kylmä helmikuu".
Uskottiin myös, että sinä päivänä kun lehdet varisevat puista, samana päivänä lumet sulavat toukokuussa: "Minä päivänä metsä kuurassa lokakuussa, sinä päivänä toukokuussa lähtevät jäät".
Lokakuussa huonona enteenä pidettiin sitä, jos lunta sataa jo silloin, kun puissa on suurin osa lehdistä vielä jäljellä. Silloin uskottiin, että tulee tautinen talvi ja pitkä kevät. Lokakuun talvea ei myöskään vielä otettu tosissaan, sillä lumien ja jäiden uskottiin vielä menevän mereen. Kirjan mukaan edelleenkin sanotaan "jos lokakuulla ei talvi tule, niin ei se tule marraskuullakaan".