Kuva: Shutterstock

Suomessa eletään putkiremonttibuumin huippuvuosia - merkit, joista tiedät remontin lähestyvän

23.09.2020 11:15 - Henna Koste

Tällä hetkellä putkiremontteja tehdään etenkin 1970-luvulla rakennettuihin taloihin.

Tilastokeskuksen arvio kertoo, että Suomessa on käynnissä putkiremonttibuumin huippuvuodet. Tällä hetkellä eniten työllistävät 1970-luvulla rakennetut talot. 70-luvulla rakennetut taloyhtiöt ovat huoneistoalalla mitattuna suurin ikäluokka Suomen rakennuskannassa, kertoo Geberit Oy:n tiedote.

”Kun putkiremonttia suunnitellaan, on tärkeää muistaa myös käyttövesiputkien vaihtaminen. Ne kulkevat pääosin samoissa kuiluissa viemäriputkien kanssa. Vaihto hoituu samalla kertaa, kun rakenteita avataan. Jos viemäriputket päätetään sukittaa, täytyy muistaa, että käyttövesiputket pitää ehkä kuitenkin vaihtaa. Muuten niiden vuotoriski kasvaa”, huomauttaa Geberitin tuotepäällikkö Tapio Aaltonen.

Käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on samaa luokkaa kuin viemäriputkilla, noin 30–50 vuotta. Todelliseen käyttöikään vaikuttaa moni asia, kuten putkien materiaali, asennustapa, tehdyt huollot ja veden laatu, joka vaihtelee ympäri Suomea.

Viemäriputket voidaan kuvata kunnon selvittämiseksi, mutta käyttövesiputkia ei pienen kokonsa vuoksi ole yleensä mahdollista kuvata. Hälytysmerkkejä vesiputkien huonosta kunnosta kertovat vuodot, veden maun muuttuminen sekä epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset hanoissa, wc-istuimissa ja lämmönvaihtimissa, jotka lämmittävät talon käyttöveden. Aaltonen toteaa, että myös huoltokäyntejä seuraamalla voi saada vihjeitä lähestyvän putkiremontin tarpeesta.

”Jos huolto- tai putkimies käy toistuvasti yhtiössä korjaamassa näitä vikoja, on korkea aika miettiä käyttövesiputkien vaihtamista. Tukoksia aiheuttavat epäpuhtaudet, joita vanhoista vesiputkista alkaa irrota veteen niiden elinkaaren loppupuolella”, Aaltonen kuvailee.

Tyhjät asunnot ovat ongelmallisia

Monissa rakennuksissa käyttövesiputkisto on tehty kupariputkista. Niiden sisään alkaa iän myötä kertyä vihreää patinaa, jota voi irrota veden sekaan. Siksi nykyisin on alettu suosia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja vesiputkia. Se on materiaalina pitkäikäisempi, eikä yhtä altis korroosiolle ja epäpuhtauksien kertymiselle. Myös asennustavalla on merkitystä. 

Putkistossa seisova lämmin vesi on valitettavasti mainio kasvualusta bakteereille.

”Toinen tavanomainen ongelma taloyhtiöissä ovat tyhjillään olevat asunnot. Vesi jää seisomaan asunnon putkiin, kun vettä ei lasketa säännöllisesti. Jos veden hygienia aiheuttaa huolta, seisovan veden juoksutuksen voi hoitaa hygieniahuuhtelulaitteella. Tehdasasetuksilla se juoksuttaa viemäriin kolme litraa vettä aina 72 tunnin välein. Näin vesi ei jää seisomaan putkiin”, Aaltonen kertoo.

Lue myös: Rebecca tuunasi Ikean valkoisesta kaapista hetkessä supertrendikkään - katso, kuinka se käy

Kilpailut

Uusimmat