Kuva: Shutterstock

Etenkin yksi hedelmä tulisi huuhdella erityisen huolellisesti ennen syömistä

06.04.2025 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Ruokaviraston Arja Heinonen kertoo, miksi vihannekset ja hedelmät kannattaisi pestä ennen syömistä.

Usein sanotaan, että vihannekset ja hedelmät olisi hyvä pestä ennen käyttöä, mutta useat meistä laistavat siitä kehotuksista huolimatta. Kun hedelmiä ja vihanneksia sitten popsii suoraan muovirasiasta, nousee mieleen kysymys, olisiko nämä kuitenkin pitänyt pestä? Ja jos kyllä, niin miksi? 

Ruokaviraston suositusten mukaan vihannekset ja hedelmät tulisi aina pestä. Äkkiseltään voisi luulla, että syynä on tuotteiden sisältämät torjunta-aineet, mutta Ruokaviraston erityisasiantuntija Arja Heinosen mukaan niiden osalta hedelmien ja vihannesten pesu ei ole tarpeen, sillä torjunta-ainejäämien enimmäismäärät asetetaan EU:n tasolla pesemättömille vihanneksille ja hedelmille kuorineen. 

– Sen sijaan Ruokavirasto suosittelee vihannesten ja hedelmien pesua, jotta niiden pinnalla oleva pöly ja muu mahdollinen lika huuhtoutuu pois, Heinonen neuvoo. 

Kuorineen syötävät tuotteet on hyvä huuhdella ja kuivata tietenkin myös hygieniasyistä, sillä useampi ihminen on saattanut kosketella tuotteita kaupassa. Myös tuoreet marjat voi huuhdella mahdollisuuksien mukaan, etenkin jos niissä on esimerkiksi multaa. 

Kasvinsuojeluainejäämien enimmäismäärien valvonnan vuoksi hedelmiä voi syödä turvallisin mielin myös kuorineen. Jos kuluttaja haluaa kuitenkin minimoida kasvinsuojeluainejäämien saannin, voi hedelmät kuoria, mutta tällöin kuorien mukana lähtee roskiin myös arvokkaita ravintoaineita. Ruokaviraston mukaan hedelmien pesu poistaa karkeasti arvioiden noin 30–40 prosenttia kuoren jäämistä, mutta siinä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja.  

Yksi tuote kannattaa huuhdella erityisen huolellisesti  

Heinonen huomauttaa, että viinirypäleet kannattaisi huuhdella erityisen huolellisesti ennen syöntiä. 

– Viinirypäleille suositellaan huolellista huuhtelemista ennen niiden syöntiä, sillä niiden pinnalla voi olla homeen estämiseen käytetystä natriumvetysulfiitista syntynyttä rikkihapoketta, jolle osa ihmisistä voi olla herkkiä, hän kertoo.  

Liottamaan viinirypäleitä ei sentään tarvitse ruveta, vaan veden alla huuhtelun pitäisi Heinosen mukaan riittää. Viinirypäleiden peseminen vähentää sulfiittien määrää, mutta ei poista niitä kuitenkaan kokonaan. 

Viinirypäleet kannattaa etenkin huuhdella huolellisesti. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos piilolinssi hajoaa silmään ja voiko se olla vaarallista? Asiantuntija kertoo

Lue myös: Moni tekee rusakonpoikasen nähdessään ison virheen: "On mahdollista, että emo ei enää hyväksy sitä takaisin"

Lue myös: Punkkirokotesarja jää monilta kesken tai kokonaan ottamatta: "Ei johdu tietämättömyydestä"

Lähde: Ruokavirasto, Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat