Äiti, älä mene! Miten tukea eroahdistunutta lasta?

30.09.2012 21:15 - Heli Thoren

Lapsi roikkuu lahkeessa ja itselläkin meinaa tulla itku. Asiantuntija opastaa, miten suhtautua lapsen ikävään.

On tavallinen tiistai-aamu ja olette juuri päässeet lapsen kanssa päiväkodille. Sitten pikkuinen aloittaa:

- Äiti, en halua jäädä tänne.

Nyyhkytys yltyy itkuksi ja vaikka kuinka kärsivällisesti kerrot, että tulet myöhemmin hakemaan, suru ei laannu. Loppujen lopuksi jätät rääkyvän muksun ja suljet oven takanasi.

Näistä aamuista ei kenellekään vanhemmalle tule hyvä olo. Pahimmillaan kurja tunne rinnassa jäytää koko päivän, kun pienestä pitää olla erossa. Miten lapsen eroahdistukseen pitäisi suhtautua? Nuorisopsykiatriaan ja psykoterapiaan erikoistuva  lääkäri Katja Raimovaara lohduttaa, että jokainen lapsi käy läpi eroahdistuksen tunteita.

- Kannattaa lohduttautua sillä, että kehitysvaihe on täysin normaali ja kuuluu asiaan. Monesti vaihe voi mennä nopeastikin ohi, Raimovaara muistuttaa.

Lapsen ikävää voi päivän aikana helpottaa hyvin yksinkertaisin keinoin. Vanhempien valokuva tai äidiltä tai isiltä tuoksuva vaate tuo lohtua.

- Jos eroahdistusta ilmenee hyvin pienellä lapsella, kannattaa tilannetta tarkkailla. Jos ahdistus ei laannu, vaan ainoastaan voimistuu ajan kuluessa, voi olla hyvä miettiä, onko päiväkodissa olo ainoa vaihtoehto.

Raimovaara kannustaa vauvojen vanhempia miettimään hoitopaikkaa tarkoin. Voimakkaammin oireilevat lapset viihtyvät usein paremmin pienessä perhepäivähoitoryhmässä kuin suuressa päiväkodissa. Myös vauvojen lyhyemmät hoitopäivät voivat helpottaa pahimman vaiheen yli.

- Se, että lapsi saa ahdistuksessaan lohdutusta, on tärkeää. Pitää olla syli, johon pääsee itkemään, Raimovaara miettii.

Keskustelkaa ikävästä

Vanhemman lapsen kanssa kannattaa eroitkuja käydä myöhemmin läpi. Kun lapsi kokee tulevansa kuulluksi, ahdistus laantuu. On myös hyvä olla johdonmukainen ja kertoa, että vanhempien on käytävä töissä, mutta päiväkotipäivä ei kestä ikuisesti.

- Ikävä on tunne siinä missä muutkin. Lapselle kannattaa kertoa, että mistä se johtuu. On myös tärkeää muistuttaa, ettei ikävöiminen ole vaarallista.

Toisinaan pahemmassa eroahdistuksessa kärvistelee äiti itse. Silloin on tärkeää muistaa, ettei itse tee eron hetkestä lapselle raskaampaa.

- Omat itkut kannattaa yrittää säästää siihen hetkeen, kun sulkee päiväkodin oven takanaan. Lapsi tulkitsee tilannetta äitinsä kautta ja saattaa reagoida voimakkaasti äidin suruun, Raimovaara muistuttaa.

Aikaa pienelle

Kotiin tullessa kannattaa pyhittää aikaa lapsen kanssa oleiluun. Eroahdistuksen noustessa pintaan lapsi tarvitsee erityisen paljon äidin tai isän läsnoloa.

- Mukavat, yhteiset illat tuovat tilanteeseen helpotusta kaikille osapuolille. Niitä muistellessa myös päivän ikävä on helpompi kestää.

Kilpailut

Uusimmat