Kuva: Fotolia

Puuron voi tehdä muustakin kuin kaurasta - 6 erilaista versiota

03.10.2015 10:15 - Reetta Haverinen

Monet suomalaiset mieltävät ainoaksi kunnon aamupalaksi kaurahiutaleista keitetyn puuron, mutta vatsaystävällisen herkun voi valmistaa myös hirssistä, kvinoasta tai vaikkapa talkkunasta.

Puuro laittaa monien suomalaisten aamun käyntiin. Kattilallinen lempeää kaurahiutalevelliä tekee vatsalle hyvää ja maistuu miellyttävältä. Joskus tutun ja turvallisen hiutaleherkun tilalla kannattaa kuitenkin joskus nauttia jotain muuta. 

Puurosta sinun ei silti tarvitse luopua, sillä voit keittää kattilallisen puuroa muistakin raaka-aineista kuin vedestä ja kaurahiutaleista. Laajenna makumaailmaasi ja tartu haasteeseemme: kokeile tällä viikolla jotain seuraavista puuroherkuista.Saatat rakastua näihin uusiin tuttavuuksiin ikihyviksi:

Talkkunapuuro (1-2:lle henkilölle)

2,5 dl vettä

1 dl talkkunaa

Suolaa

Kiehauta vesi ja lisää siihen suolaa. Sammuta liesi ja sekoita talkkunajauho veteen vispaten. Hauduta puuroa hetki lämpimällä liedellä. Nauti puuro sinulle mieluisimpien lisukkeiden kanssa.

Vinkki: voisilmä sopii talkkunapuuroon erinomaisesti!

Alkuperäinen resepti blogista Iris.


Ruispuuro (4-6:lle henkilölle)

1,5 litraa vettä

4-5 dl ruisjauhoja

Suolaa

Kiehauta vesi ja vatkaa ruisjauhot veteen. Mausta suolalla. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin tunnin ajan välillä sekoittaen. Tarjoa esimerkiksi maidon ja voisilmän kera.

Vinkki: puolukat ja mustikat toimivat tämän puuron kanssa!

Alkuperäinen resepti: Myllyn paras.


Kvinoapuuro (4:lle henkilölle)

3 dl kvinoaa

7 dl mantelimaitoa

2 rkl siirappia

Kanelia

Suolaa

Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä siivilässä. Kiehauta mantelimaito kattilassa ja lisää joukkoon huuhdeltu kvinoa. Hauduta 20–25 minuuttia välillä sekoittaen kunnes suurimot puuroutuvat. Mausta esimerkiksi siirapilla, kanelilla ja ripauksella suolaa.

Vinkki: esimerkiksi omenakuutiot ja pähkinät sopivat kvinoapuuroon loistavasti.

Alkuperäinen resepti: Yhteishyvä.


Spelttipuuro (4:lle henkilölle)

1 litra maitoa

4 dl spelttivehnähiutaleita

Suolaa

Nokare voita

Kuumenna maito. Vispaa hiutaleet maitoon ja lisää joukkoon suola ja voi. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

Vinkki: nauti puuro esimerkiksi maidon kanssa.

Alkuperäinen resepti: Kotiliesi.


Tattaripuuro (2-4:lle henkilölle)

2 dl tattarisuurimoita

8 dl vettä

2 dl kookosmaitoa tai 1 dl kookoskermaa

Suolaa

Huuhtele tattarisuurimot huolellisesti siivilässä ja laita ne kattilaan nesteiden kera. Keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia tai kunnes neste on haihtunut sopivasti. Lisää puuroon lopuksi suola.

Vinkki: nauti tattaripuuro esimerkiksi mustikoiden tai puolukoiden kera.

Alkuperäinen resepti blogista Uusia tuulia.


Hirssipuuro (1:lle henkilölle)

1 dl hirssihiutaleita

3 dl haluamaasi maitoa

Suolaa

Laita hirssihiutaleet maidon kanssa kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan tai kunnes kaikki neste on imeytynyt hiutaleisiin. Lisää suola ja nauti.

Vinkki: omenahillo sopii tähän puuroon oivasti.

Alkuperäinen resepti blogista Uusia tuulia.


Lue myös: Inspiraatiota aamupalaan Instagramista - kuvat todistavat, että aamiainen on päivän kohokohta!


Kilpailut

Uusimmat