Miten siivoat asuntoasi? Yksi siivousmetodi saattaa muuttaa koko elämän
Monesti siivoaminen on sama asia kuin järjestäminen. Jotkut järjestävät päivittäin, jotkut vain viikonloppuisin ja jotkut järjestelevät ja siivoavat vain pari kertaa vuodessa, sillä muuten ei ole tarvetta suurelle siivousrupeamalle.
Maailmasta löytyy lukuisia siivous- ja järjestelymetodeja, joiden nimiin ihmiset vannovat. Siivoaminen on yhdelle ihmiselle imuroimista ja pölyjen pyyhimistä, toisille se tarkoittaa tavaroiden uudelleen järjestelemistä. Jokaiselle löytyy oma siivoamisjärjestelmänsä, vaikka yhdestä sanotaankin, että se on ylitse muiden.
Vuoden sääntö
Jos haluat vähän lisää tilaa esimerkiksi vaatekaappiisi tai kirjahyllyysi, voi sinulle toimiakin vuoden sääntö. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et ole käyttänyt kyseistä vaatetta vuoteen, on aika päästää vaatteesta irti, laittaa se kierrätykseen tai kirpputorille. Tämä siivousmetodi toimii silloin, jos asunto ei ole täynnä tavaraa ja pystyt kohtuudella järjestelemään esimerkiksi vaatekaappisi.
Yksi tavara pois joka päivä
Yksi siivousmetodi neuvoo päästämään irti yhdestä vanhasta tavarasta päivässä. Tämä tarkoittaisi sitä, että poistat asunnostasi 365 tavaraa vuoden aikana. Tämä saattaa joillekin toimia, mutta samalla täytyy pitää huolta siitä, ettet hanki enemmän tavaraa asuntoosi kuin poistat.
Jos hankit uutta, hävität vanhaa
Monet seuraavat orjallisesti metodia, missä asuntoon ei tule yhtään lisää tavaraa. Eli jos hankit jonkun uuden vaatteet, hävität samalla jonkun vanhan vaatekappaleen. Jos ostat uudet kengät, yhden vanhat kengät saavat lähteä. Jos taas intoudut ostamaan pari uutta kirjaa, pari vanhaa kirjaa pitää poistaa kirjahyllystä. Tämäkin metodi toimii siinä tapauksessa
Tuoko tämä tavara minulle iloa?
Tämä kysymys on kaiken takana japanilaisen järjestelytaitogurun Marie Kondon kehittelemässä siivousmetodissa. Metodissa asunto pitää järjestää yhtäjaksoisesti ja tavaralajin, ei sen sijainnin, mukaan. Jokaisen tavaran kohdalla pitää ottaa tavara käsiin ja kysyä "tuoko tämä tavara minulle iloa?" Jos vastaus ei, tavara joutaa pois asunnosta.
Kondon kehittämässä kon mari -metodissa ensin pitää tehdä tavaroiden karsiminen ja sitten vasta alkaa järjestää asuntoa. Tärkeänä asiana metodin onnistumisessa on asenne ja se, että on ennen karsimista visioinut, millaisena oman asunnon haluaa nähdä. Karsiminen kannattaa myös aloittaa helpoimmista tavaroista, kuten vaatteista ja kirjoista, ja siirtyä hiljalleen kohti vaikeammin hävitettäviä tavaroita, kuten muistoja herättäviä tai lahjaksi saatuja esineitä.
Kondon kirjoittamasta Kon mari - siivouksen mullistava taika -kirjasta saa sen käsityksen, että kaikki muut siivous- ja järjestelymenetelmät häviävät kon marille. Karsimisen ja järjestelemisen jälkeen jää jäljelle vain se, että osaa viedä tavarat aina omille paikoille. Siivoamisen turha taakka on väistynyt.
Menetelmä muuttaa paljon muutakin kuin asunnon siivon. Kirjassa kerrotaan, että kun järjestää kotinsa metodin mukaan, tulee järjestäneeksi asiansa ja menneisyytensä. Ihminen alkaa huomata, mitä oikeasti tarvitsee ja ei tarvitse elämässään. Kondon järjestämien kon mari -kurssien jälkeen ihmiset ovat kertoneet esimerkiksi irtisanoutuneensa epämiellyttävästä työpaikasta, eronneensa huonosta suhteesta tai miten oma parisuhde on alkanut voida paremmin metodin myötä.
Lue myös: Hetkessä eläjä, perfektionisti vai valittaja? Testaa, mitä siivoamistapasi kertoo sinusta