Judas Priest -basisti Ian Hill hehkuttaa Suomea Radio Cityn haastattelussa: "Maaginen paikka"
Judas Priestin perustaja, ja tällä hetkellä ainoa yhtyeessä soittava alkuperäisjäsen, Ian Hill, 67, saapuu yhtyeineen helmikuussa Suomeen Ozzy Osbournen kanssa. Cityn Aamun juontaja Janica Saxelin kysyi Hilliltä, että millaista on tulla Suomeen keskellä talvea.
- Se on varmasti todella hullua. Suomi on todella maaginen paikka talvella ja minulla on monia hyviä muistoja sieltä. Yhden kerran, sekin taisi olla helmikuussa, astuin hotellista ulos ja sää oli fantastinen, mutta hurjan kylmä. Muistan, kuinka ilma suorastaan kimalteli ja se näytti uskomattoman kauniilta, Hill kertoo.
Mies muistaa myös yhtyeen ensimmäisen esiintymisen Suomessa, kun Priest soitti 25. kesäkuuta 1976 Saarijärvellä järjestetyillä Midsummer Special -juhannusfestivaaleilla.
- Muistan hyvin, kuinka aurinko ei laskenut ollenkaan ja soitimme sentään keskellä yötä. Se oli todella hullua, Hill nauraa.
Miehistövaihdokset
Priest on ollut tämän vuosikymmenen aikana paljon otsikoissa, sillä yhtyeen legendaarinen kitarakaksikko K.K. Downing ja Glenn Tipton ovat jääneet yhtyeestä pois. Varsinkin Tiptonin poisjättäytyminen oli traagista, sillä mies sairastui Parkinsonin tautiin. Hill kertoo, että vaikka ikävä voi olla, eivät jäsenvaihdokset vaikuta itse musiikkiin.
- Mitään ei puutu musiikillisesti. Judas Priest jatkaa ja se on kuin voima, joka vain kulkee eteenpäin. Richie Faulkner on esimerkiksi ollut yhtyeessä yli 8 vuotta ja on jo vakiintunut osa sitä. Andy Sneap on taas ollut mukana viime vuodesta ja hän kehittyy hurjasti jokaisen esityksen jälkeen. Pystymme tarjoamaan edelleenkin kunnon Priest-show´n. Tietenkin sitä kaipaa ihmisiä, kuten K.K:ta ja Glenniä. Glenn varsinkaan ei voi tilanteelleen valitettavasti mitään. Se on sydäntäsärkevää, Hill kertoo vakavana.
Esimerkiksi KISS on puhunut siitä, että musiikki ja yhtye voi jatkaa ikuisesti, vaikkakin jäsenet olisivat kokonaan vaihtuneet. Tästä Hill on eri mieltä.
- Se voisi olla hyvin vaikeaa. Varsinkin Rob (Halford, laulaja) on tärkeä osa yhtyeen ääntä ja en usko, että yhtye jatkaa, kun jäsenet lopettavat.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Saxelin tiedusteli myös, että mikä on Hillin mielestä ollut yhtyeen kulta-aikaa. Tähän basisti vastaa nopeasti:
- 80-luvu oli tietenkin kulta-aikaamme, kun heavy metal oli muutenkin kovassa huudossa ja todella suosittua. Kaikilla meni silloin hyvin, ei pelkästään meillä. 90-luvulla suosio taas tippui. Musiikkiala tarvitsee muutakin kuin poppia ja siksi olemme täällä. Usein puhutaan, että metalli olisi kuollut, mutta ei se ole.
Judas Priest on julkaissut urallaan kymmeniä albumeita. Hill kertoo, että kuten yleensä muusikoilla, hänen suosikkinsa yhtyeen katalogista on tuorein julkaisu.
- Kun kysyt muusikolta hänen suosikkialbumiaan, hän yleensä vastaa sen tuoreimman julkaisun, koska on työskennellyt sen parissa vastikään. Joten sanon Firepower, koska se on hieno teos ja olemme todella ylpeitä siitä. Sitten täytyy sanoa, että Defenders of the Faith -albumi oli tietynlainen suunnannäyttäjä. Se on ehkäpä sitten toisella sijalla.
Ketkä ovat olleet Hillin suurimmat vaikuttajat?
- Ensin oli isäni, joka soitti bassoa jazz-yhtyeissä ja sai minutkin soittamaan. Olin vasta 15-vuotias, kun hän kuoli, ja siihen aikaan olin useassa blues-yhtyeessä. Yksi suurista esikuvistani on Jack Bruce, joka soitti Cream-yhtyeessä. Hän ei ollut pelkästään basisti, vaan myös loistava kosketinsoittaja ja laulaja, Hill päättää.
Ozzy Osbourne feat. Judas Priest
Su 24. helmikuuta 2019 Helsinki, Hartwall Areena
Ovet klo 18
LIPUT:
Palvelumaksuineen alkaen 87 euroa Ticketmasterista
Kuuntele Cityn Aamua joka arkiaamu Radio Cityllä kello 06-10.
Radio City ja Voice.Fi ovat osa Bauer Mediaa.
Lue myös: Judas Priest -legenda tylyttää bändikavereitaan: "Eivät tunnusta arvoani!"
Lue myös: Judas Priest -nokkamies vakavana: "Olin askeleen päässä kuolemasta"
Lue myös: Judas Priest-kitaristilla Parkinsonin tauti - "Pystyy soittamaan vain joitain Priestin kappaleita"