Kuva: Shutterstock

Keikkaliput ovat jo niin kalliita, että moni jättää ne ostamatta - onko kattotaso saavutettu?

04.10.2024 18:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Yksi syy on ylitse muiden, kun suomalainen pohtii keikkalipun ostamista.

Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2024 -tutkimuksen mukaan musiikkitapahtumien korkea hinta on ollut yli puolella suomalaisista ( 56%) keskeisin syy lippujen ostamatta jättämiseen. Reilulla kolmanneksella puolestaan syynä ovat kokonaiskulut matkoineen, ruokineen ja juomineen.

Tiedotteen mukaan erityisesti 16–35-vuotiaiden ikäryhmässä oli lipun ostamatta jättäneitä. Heillä rahat eivät riittäneet niin monelle keikalle kuin mitä he olisivat halunneet. Myös 36–45-vuotiaissa oli paljon menohuolien ja lipun hintojen takia musiikkitapahtumiin osallistumattomia.

- Huomattava osa kesän musiikkitapahtumista myytiin ainakin lähes loppuun näilläkin hinnoilla, mutta uutisoinnin mukaan jotkut festivaalit tekivät rankkaakin tappiota ja jäivät yleisömäärätavoitteistaan. Jos lippuja jäi isosti myymättä, hintojen porrastus ja matalampien lipunhintojen tarjoaminen olisi voinut parantaa kysyntää, arvioi johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista.

Kotimaisten musiikkitapahtumien kävijämäärät olivat kuitenkin tänä vuonna jokseenkin samat kuin vuosina 2018 tai 2023. Suurin osa kuluneen vuoden hintavimmista lipuista myytiin ennakkoon. 

- On mahdollista, että katto tapahtumalippujen hinnoissa on nyt järjestämisen kannattavuuden näkökulmasta valitettavasti saavutettu. Festivaalit ja tapahtumanjärjestäjät ovat nytkin yleisesti nousseiden kustannusten kanssa tiukoilla, yritysten raha on tiukemmassa, eikä pääsylippujen arvonlisäveron korotusuhkakaan tapahtuma-alaa auta, Tervonen toteaa.

Korkeiden lippuhintojen lisäksi musiikkitapahtumiin jätettiin osallistumatta myös seuraavien syiden takia: samaan aikaan sattuneet muut menot, kavereiden mukaan houkuttelemisen epäonnistuminen, tapahtuman heikko artistikattaus, hankaluudet matkojen järjestelyissä, majoituksen järjestämisen hankaluus, huono sää tai lippujen huono saatavuus. 

Lue myös: Iron Maiden Suomeen ensi kesänä: "Tarjoamme faneille once in a lifetime -livekokemuksen"

Lue myös: Maailmantähti Rod Stewart saapuu Suomeen

Lue myös: Sting esiintyy Suomessa ensi kesänä

Lähde: Teosto

Kilpailut

Uusimmat