Tuntuuko, että kumppanisi ei kuuntele sinua? 3 tehokeinoa parantavat kommunikaatiota välittömästi
Riidat kuuluvat ihmissuhteisiin. Osa erimielisyyksistä selvitetään nopeasti, kun taas joidenkin ristiriitojen ratkaiseminen vie paljon osapuolten aikaa ja energiaa. Riitojen selvittämisessä on tärkeintä kuitenkin se, että kumpikin riitelijä on läsnä tilanteessa. Erimielisyyksillä on taipumus pitkittyä erityisesti silloin, kun toinen osapuolista ei ole halukas kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavanaan.
Riitojen selvittämisen kannalta onkin tärkeää, millä tavalla asettelee sanansa. Thought Catalog -sivusto listasi kolme tehokeinoa paremman kommunikaation lisäämiseen parisuhteessa.
1. Käytä “minä”-muotoa
Erityisesti riidellessä olisi hyvä muistaa korostaa omissa argumenteissaan sitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Kerro kumppanillesi tunteistasi, havainnoistasi ja kokemuksistasi. Tällä keinolla saat todennäköisemmin rakkaasi huomioimaan sinut ja todella kuuntelemaan, mitä sinulla on sydämelläsi.
Konfliktitilanteissa kritiikin kohdistaminen pelkästään toiseen osapuoleen saa hänessä aikaan vain vastareaktion. Älä siis osoita syyllistävällä sormella vikoja pelkästään rakkaastasi ja totea, mitä hänen tulisi tehdä toisin. Riidellessä tulisi muistaa aina tuoda esiin myös se, mitä korjattavaa sinulla on omissa toimintatavoissasi tilanteen ratkaisemiseksi.
2. Keskity yhteen ongelmaan kerrallaan
Kun olet saanut kumppanisi kuuntelemaan mitä sinulla on sydämelläsi, varmista, että aloitat keskustelun viisaasti ja otat käsittelyyn vain yhden ongelman kerrallaan.
Vaikka vihaisena olisi kuinka houkuttelevaa tahansa päästää kaikki ärsytyksen aiheet kerralla ulos, se ei ole tehokkain toimintatapa asioiden ratkaisemiseen. Kumppanisi on vaikea keskittyä siihen, mitä sinulla todella on sanottavanasi, jos asioista keskustelemisen sijaan vain listaat asioita, jotka ärsyttävät sinua.
3. Älä anna menneisyyden virheille liikaa painoarvoa
Sen sijaan, että annat rakkaasi menneisyyden virheiden painaa myös omilla harteillasi, keskity syyllistämisen sijaan työstämään ongelmia yhdessä kumppanisi kanssa. Kun rakkaasi voi luottaa siihen, että et nosta riitojen aikana hänen heikkouksiaan esille loukkaamistarkoituksessa, hänen on puolustuskannalle siirtymisen sijaan helpompi keskittyä aidosti kuuntelemaan, mitä sinulla on sanottavanasi ongelmienne ratkaisemiseksi.
Lue myös: Riitele järkevästi parisuhteessa - 5 rakentavaa tapaa saada oma ääni kuuviin
Lue myös: Yleiset riidat, joihin rakastavaiset sortuvat – 5 keinoa, joiden avulla ratkaiset erimielisyydet
Lue myös: 5 sekunnin niksi, jolla lopetat riidan hetkessä
Lähde: Thought Catalog