Kuva: Shutterstock

Osaatko riidellä rakentavasti? 7 virhettä, joita kannattaa vältellä

15.08.2021 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Riiteleminenkin on taitolaji.

Riiteleminen tuskin koskaan on kivaa, mutta riitelijänä voi kuitenkin olla joko hyvä ja rakentava tai sitten epäreilu. Asiallisen riitelyn hallitseminen voi pelastaa ainakin parisuhteen, mutta vinkit ovat todennäköisesti hyödyllisiä ihan missä tahansa ihmissuhteessa.

Kuulostavatko tutuilta?

1. Oletat, että näette maailman samalla tavalla. Vaikka olisitte parisuhteessakin, olette silti kaksi erillistä yksilöä ja maailmankatsomuksiinne vaikuttaa kaikki kokemanne. Kannattaa siis hyväksyä, että usein ei ole yhtä oikeaa totuutta, vaan useita erilaisia näkökulmia.

2. Ajattelet aina olevasi oikeassa. Aloita riita avoimin mielin ilman lähtökohtaista oletusta, että olet kuitenkin itse oikeassa. Kuuntele aidosti, mitä toisella on sanottavanaan.

3. Otat huutokilpailuita. Jos tuntuu, ettei asia mene läpi muuta kuin huutamalla, on todennäköisesti syytä pohtia kaipaisiko argumenttisi parempia perusteluja. Huutaminen ei myöskään vie tilannetta eteenpäin, sillä meuhkatessa et pysty yhtä hyvin kuuntelemaan ja ymmärtämään, mitä toinen yrittää sanoa.

4. Haluat voittaa riidan. Riitelyssä ei kannata pitää kirjaa siitä, kumpi voittaa. Tarkoitus ei ole voittaa toista osapuolta eikä riidan voitto useinkaan ole sen aiheuttaman kärsimyksen arvoista.

5. Toistat itseäsi. Älä jumitu toistelemaan jotakin samaa lausahdusta, se ei toistojen määrällä muutu vaikuttavammaksi.

6. Uskallat aloittaa vasta alkoholin voimalla. Alkoholin rohkaisemana riitely voi tuntua houkuttelevalta, sillä hankala asia on usein vaikeaa nostaa pöydälle. Alkoholin vaikutuksen alaisena kasvaa riski, että sanot tai teet jotain, mitä et todella tarkoita. Mahdollisuudet täystuhoon ovat siis olemassa. Asiat menevät myös molemmin puolin paremmin ymmärrykseen, kun riita käydään selvin päin.

7. Vaadit aina ratkaisun. Aina pitkällisenkään argumentoinnin jälkeen ratkaisua ei löydy. Hyväksy, että voitte olla asiasta eri mieltä, mutta elämä jatkuu siitä huolimatta. Riittää, että saatte aikaan jonkinlaisen kompromissin.

Lue myös: Jumitatko situationshipissä? 5 neuvoa, joilla uudenlaisesta suhdeilmiöstä pääsee ulos

Lue myös: Etkö tule toimeen kumppanisi kavereiden kanssa? 7 neuvoa, joita kannattaa kokeilla

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat