Tahdotko olla hyvä äitipuoli? 5 askelta onnelliseen arkeen uusperheessä
Parhaimmassa tapauksessa kumppanin edellisen suhteen lapsista välitetään kuin omista. Uusperheiden haasteet tunnetaan kuitenkin monissa kodeissa. Tilastokeskuksen mukaan kaikista suomalaisista lapsiperheistä uusperheitä oli reilu 9 prosenttia vuonna 2012.
Alla viisi askelta onnelliseen uusperheeseen.
Anna lapselle aikaa. Äitipuolten kannattaa välttää liikaa innokkuutta valloittaa muksun sydän. Vie aikaa, että lapsi tulee ajattelemaan sinua ensisijaisena äitinään - jos siihen on edes tarvetta. Sen vuoksi lasta ei kannata velvoittaa kutsumaan sinua äidiksi. Kunnioita lapsen tilannetta ja luota, että suhteenne kehittyy.
Kunnioita vanhoja sääntöjä. Ei kannata pistää kaikkea uusiksi. Voi olla hyvä, että jo aiemmin vakiintuneet säännöt saavat jatkua. Uusia voi tulla myös ainakin ajan kanssa tilalle, mutta jos muksulle sanellaan yhtäkkiä useita tavallisuudesta poikkeavia sääntöjä, ei se välttämättä ole hänelle hyväksi.
Anna kumppanisi päättää. Jos et vielä tunne lapsia kovin hyvin, on erityisen tärkeää muistaa joustavuus päätöksenteossa. Voi olla hyvä välttää asettamasta liian jyrkkiä sääntöjä. Kumpanisi tuntee lapsensa parhaiten, joten etenkin yhteiselon alkuvaiheessa neuvonpito rakkaan kanssa on tärkeää.
Kunnioita lapsen omaa tilaa. Tenava ei välttämättä tahdo heti jakaa kaikkea kanssasi. Onkin tärkeää kunnioittaa lapsen yksityisyyttä. Sen vuoksi liika innokkuus tai tungetteleminen eivät johda luottamuksen syntymiseen.
Unohda valittaminen kumppanille. Jos vuodatat rakkaallesi hänen lastensa huonoista puolista, vaikuttaa se todennäköisesti suhteeseenne. Ongelmat toki täytyy ratkaista, mutta valitusvirret tai mielistelyt tuskin auttavat. Ole rehellinen, mutta arvostava.
Julkaisimme aiemmin koskettavan videon, jossa joukko äitejä puhuu niistä asioista, jotka haluaisivat lastensa maailmasta tietävän. Pääset juttuun tästä.
Lähde: The Times of India