Haluatko kadota internetistä? 8 keinoa, joilla naamioita digitaaliset jälkesi

15.02.2017 10:00 - Teknavi / Pauli Reinikainen

Monet meistä jättävät tietämättään paljon tietoja itsestään internetiin. Osaava nettisurffaaja pystyy kuitenkin myös katoamaan netistä.

Vaikka monelle meistä sosiaalisen median käyttö on päivittäinen rutiini, osa ihmisistä haluaa eroon nettiminästään, pysyvästi. Miten se onnistuu ja onko se edes mahdollista?

Washington Post on selvittänyt asiaa. Lehden mukaan katoaminen internetin syövereistä on mutkikas tehtävä, mutta omaa näkyvyyttään voi vähentää merkittävästi.

Lehden mukaan vaikein osuus katoamistempussa on se, ettei ihmisen pitäisi muuttaa elintapansa niin, ettei hän käytä minkäänlaisia elektronisia laitteita, jotka voivat kerätä tietoja esimerkiksi fyysisestä sijainnista.

1. Aloita poistamalla Facebook-tilisi.

Facebook kerää jatkuvasti tietoja käyttäjistään, heidän harrastuksistaan, kiinnostuksen kohteistaan, olinpaikoistaan ja sosiaalisista suhteistaan. Tietoja kerätään, vaikka et käyttäisi aktiivisesti Facebookia.

Toista sama toimenpide kaikkien sosiaalisen median palveluiden kohdalla, joihin olet kirjautunut. Voit joko poistaa kaiken palveluun tallennetun sisällön tai koko tilin.

Muista, että vaikka olet poistanut Facebook-tilisi, Facebook säilyttää jonkin aikaa palveluun tallettamaasi sisältöä. Se ei kuitenkaan ole enää muiden löydettävissä – näin ainakin Facebook vakuuttaa.

2. Poista Gmail-tili.

Gmail-tili on lähes välttämätön etenkin Android-käyttäjille. Google rekisteröi käyttäjän sijainnin aina, kun käyttäjä kirjautuu Gmail-tililleen. 

3. Käytä VPN-verkkoa.

Jos et halua jättää jälkiä nettisurfailusta, käytä salattua VPN-verkkoa. Voit käyttää myös useimpia selaimia avaamalla suojatun ikkunan, jolloin selain ei tallenna historiatietoja.

4. Käytä vaihtoehtoista hakukonetta.

Google tarkkailee tekemisiäsi monimutkaisilla algoritmeilla. Vaihtoehtona on käyttää selaimia, jotka eivät talleta sijaintiasi. Washington Post suosittelee selainta nimeltä DuckDuckGo.

5. Käytä sisällön tuhoamiseen tarkoitettuja palveluita.

Justdelete.me listaa eri verkkopalveluita ja helpottaa käyttäjän omien profiilien ja tietojen poistamista niistä. Palvelu kertoo havainnollisesti, onko sisällön poistaminen helppo vai vaikea tehtävä kunkin sivuston kohdalla.

6. Älä koskaan kerro oikeita tietoja itsestäsi.

Jos haluat vastaisuudessa vähentää omien tietojen päätymistä ulkopuolisille, vältä kertomasta totuutta itsestäsi. Jos jokin palvelu kysyy esimerkiksi osoitettasi tai sähköpostiosoitetta, ilmoita tekaistuja tietoja. Jos olet jo antanut oikeita tietoja, pyri muuttamaan ne, jos mahdollista. Älä esimerkiksi kerro Facebookilla oikeaa syntymäpäivääsi.

7. Googleta itsesi.

Googleta oma nimesi ja tarkista, millä kaikilla sivuilla nimesi esiintyy. Jos mahdollista, yritä poistaa tietosi näiltä sivuilta. Voit myös pyytää Googlea poistamaan sisältöä itsestäsi.

8. Tarkista, mille sovelluksille olet antanut luvan älypuhelimesta.

Useimmat sovellukset vaativat pääsyä älypuhelimen kuviin, yhtystietoihin tai muuhun sisältöön. Puhelimen asetuksista voit hallita näiden lupien antamista. Poista lupa etenkin sellaisilta sovelluksilta, joita et käytä aktiivisesti.

Lähde: Washington Post

Lue myös: Facebook haluaa sijaintitietosi - voit vilkuttaa lähellä oleville ystäville

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat