Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Lue, mistä se johtuu
Jokainen joka on kärsinyt joskus matkapahoinvoinnista, muistaa lapsuudesta ne automatkat, kun on istunut auton takapenkillä, yrittänyt laittaa silmät kiinni ja pidellyt samalla varmuuden vuoksi oksennuspussia toivoen, että matka olisi pian ohi. Matkapahoinvointi on aivan kamalaa, mutta miksi me ylipäätään kärsimme siitä?
Kyse ei ole pelkästään mutkista ja möykyistä tiessä. Neurotieteilijä Dean Burnett selitti NPR-sivustolle antamassaan haastattelussa, että ihmiskehoa ei ole suunniteltu matkustamaan autolla. Emme ole kehittyneet elämään, jossa matkustetaan autolla ja siitä johtuen kehomme ja aivomme eivät osaa käsitellä sitä.
Useimmiten aivomme käsittelevät ympärillä näkemäämme aistien avulla ja vertaavat sitä siihen, mitä olemme tekemässä samalla hetkellä. Kun kävelemme tai juoksemme, aistinvarainen toiminta täsmää vauhtiimme ja kaikki on hyvin.
Mutta kun hyppäämme autoon tai junaan, se ei sovikaan yhteen. Ilma ympärillämme ei vaihdukaan niin nopeasti kuin silloin kun kävelemme. Lihaksemme eivät liiku. Emme nostele jalkojamme ja laita niitä toinen toisen eteen. Joten miksi liikumme?
Aivomme ja kehomme menevät tästä sekaisin ja silloin asiat menevät pieleen. Samantyyppisen tunteen kehossa aiheuttaa ainoastaan myrkytys.
- Aivot siis ajattelevat, että ne on myrkytetty. Kun näin käy, ensimmäinen asia, mitä keho tekee, on yrittää päästä myrkystä eroon, eli alkaa oksentaa, Burnett selittää.
Tästä syystä siis alamme voida pahoin matkustaessamme.
Lähteet: Cosmopolitan, NPR
Lue myös: Syötkö banaanin aamupalaksi? Ei niin hyvä idea kuin luulisit