Kuva: Fotolia

Täyttääkö urheilu arkesi? 4 hälytysmerkkiä ja keinot saada tuloksia näkymään

22.10.2016 19:15 - Karoliina Kotala

Urheilu ja liikunta on tänä päivänä monen elämässä merkittävässä osassa. Joskus oma keho voi kuitenkin antaa merkkejä, jotka on hyvä osata lukea.

Do it Right! -yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkasen mukaan liika urheilu on jo eräänlainen nykyhetken ilmiö. 

- Osalla liikkuminen menee ääripäihin, treenataan aivan liikaa ja unohdetaan fiksu kuntoilu, johon lepo kuuluu isona osana. Jos liikunnasta haluaa saada tuloksia, pitää treenaamista osata rytmittää niin, että kroppa ehtii palautua, Hinkkanen muistuttaa. 

Aina syy kehon ylikuormittumiseen ei johdu lisääntyneestä liikunnan määrästä, vaan keholle sama määrä liikuntaa voi olla liikaa, jos elämänlaatu kärsii muuten, esimerkiksi huonon ravinnon, stressin ja henkisen väsymyksen muodossa. 

Jos kyseinen ylikuormitus jatkuu pitkään eikä ymmärrä vähentää liikuntaa, voi tilanne pahentua entisestään. Tällöin voi seurata hormonitoiminnan heikkenemistä, rytmihäiriöitä, vastustuskyvyn heikkenemistä ja väsymystä. Lisäksi palautuminen treenistä voi kestää todella kauan. 

Alla neljä hälytysmerkkiä, joihin on syytä reagoida: 

Treeni ei huvita 

- Toisinaan treenaamisesta voi tulla oikea pakkomielle, mutta joskus taas treenaaminen voi tuntua pakkopullalta. Jos liikkumaan lähteminen ei kiinnosta ollenkaan, olisi hyvä kuunnella kehoa. Toki laiskuus on eri asia, Hinkkanen kertoo. 

Mieli on synkkä 

- Liika treenaaminen voi näkyä myös huonotuulisuutena ja väsymyksenä. 

Terveys reistailee 

- Jos urheilu saa liian ison jalansijan arjessa, voi se näkyä myös jatkuvana flunssana. Usein tuntuu olevan pientä lämpöilyä tai kurkkukipua ja nuhaa. 

Unen laatu kärsii 

- Liikaa treenaaminen vaikuttaa myös uneen. Toisinaan voi olla vaikea nukahtaa ja toisinaan taas uni on levotonta. Jos huonouniset yöt jatkuvat pitkään ylirasitustila vain pahenee, Hinkkanen kertoo. 

Mitä sitten kannattaa tehdä, jos huomaat, että kroppa on ylirasittunut? 

1. Ota kunnon lepo ja pidä muutama päivä tai viikko täysin treenaamatta. Käy korkeintaan rauhallisella kävelyllä. 

2. Nauti enemmän ravintoa ja syö tarkoituksella normaalia enemmän, jotta saat kehoon energiaa. 

3. Anna aikaa nukkumiselle ja yritä nauttia pitkiä, rauhallisia unia. 

4. Tee kiireettömästi asioita, joista nautit ja ennen kaikkea lepää.

Lue myös: Haluatko laihtua tai kasvattaa lihasta? Yhdellä teolla merkittävämpi vaikutus kuin uskotkaan

Kilpailut

Uusimmat