Juotko kahvia ja punaviiniä? Näin pidät silti hampaasi valkoisina
Tietyt juomat voivat tunnetusti tehdä hallaa hampaille ja saada ne näyttämään tummilta ja keltaisilta. Muun muassa kahvi, tee ja punaviini voivat tarttua hampaiden pinnan epätasaisuuksiin ja jättää pysyviäkin tummia ja keltaisia tahroja. Muutamalla hammaslääkäreiden ohjeella hampaista on kuitenkin mahdollista pitää huolta ja ehkäistä tummentumia:
Suosi pilliä
Kun juot juomasi pillillä, ei neste ehdi pyörimään suussa ja hampaiden pinnoilla juurikaan. Siten hampaat myös säästyvät tummentumilta. Jos kahvin nauttiminen pillillä tuntuu oudolta, nauti kahvi ainakin kannellisesta kupista, kuten take away -kupista kannen kanssa, älä koskaan juo kahvia tavallisesta mukista.
Käytä hammaslankaa
Hammaslangan ahkera käyttö poistaa plakkia hampaiden välistä ja juuri plakkiin tummentumat ja tahrat ensisijaisesti tarttuvat. Kun hampaissa on vähemmän plakkia, tarttuu niihin myös vähemmän tummentumaa. Edes säännöllinen ja huolellinen pesu ei pelasta tahroilta, jos hammaslangan käyttö unohtuu. Suosi perinteistä hammaslankaa äläkä esimerkiksi hampaiden välien puhdistukseen käytettäviä tikkuja.
Juo runsaasti vettä
Kahvi ja punaviini ovat erittäin happopitoisia ja voivat siten hajottaa hampaan pintaa. Hampaiden kiille alkaa hajota 5.5 pH-tason ylittyessä ja esimerkiksi kahvin pH-taso on 6.3. Ahkera veden juonti kuitenkin huuhtelee hampaan pinnasta nesteet, jotka voivat tarttua kiinni ja aiheuttaa tummentumia.
Älä pese hampaita heti juomisen jälkeen
Odota ainakin tuntu tummentumia aiheuttavien juomien juomisen jälkeen, että hapot neutralisoituvat suussa ennen kuin peset hampaat. Suosi myös sähköhammasharjaa, sillä se on huomattavasti tehokkaampi kuin käsikäyttöinen harja.
Suosi purukumia
Xylitol-purukumit ovat erinomainen tapa siivota suuta hampaita tummentavien juomien jälkeen. Ota heti juoman perään suuhusi purukumi ja pure viisi minuuttia. Lisääntynyt syljen määrä neutralisoi ja huuhtelee liikoja happoja sekä ehkäisee plakin muodostumista.
Puhdista toisinaan hampaat ammattilaisella
Käy puhdistamassa ja tarkistuttamassa hampaasi säännöllisesti hammaslääkärillä tai -hoitajalla. Hyvä aikaväli on kahdesti vuodessa.
Lue myös: Hammaslääkäri paljastaa purukalustosi pahimmat viholliset - lue yllättävä lista
Lähde: The Daily Mail