Desinfioi urheiluvälineet ja varusteet oikein - asiantuntijan vinkeillä onnistut
Koronapandemian aikana jokainen meistä on pakotettu miettimään hygienia-asioita entistä tarkemmin. Käsien pesun ja käsidesin käytön lisäksi on hyvä muistaa hygienia myös harrastustoiminnassa.
Koronavirus kuten monet muutkin virukset voivat tarttua miltä tahansa pinnoilta, kuten urheiluvarusteista, käsiin tai vaatteisiin, joista virukset voivat päätyä suun, nenän tai silmien kautta ihmisen elimistöön.
Riskipaikkoja ovat urheillessa esimerkiksi pallojen koskeminen käsillä tai päällä, kypärien sisäpinnat, hanskojen ulkopinnat sekä muihin korkean riskin kehoalueisiin liittyvät suojat. Myös esimerkiksi kuntosalilaitteiden pinnat ja jumppamatot voivat olla riskipaikkoja.
- Viruksen selviytyminen pinnoilla riippuu pintamateriaalista sekä olosuhteista ja voi vaihdella muutamasta tunnista useisiin päiviin. Sen vuoksi myös pintojen kuten urheiluvarusteiden desinfiointi on erittäin suositeltavaa, muistuttaa Nolla Antimicrobialin teknologiajohtaja Jani-Markus Malho.
Malho suosittaa mahdollisimman tiheää desinfiointia joukkueurheilussa käytetyille varusteille.
- Varusteet on hyvä puhdistaa ja desinfioida jokaisen käyttökerran jälkeen, koska hien ja lian mukana ne muuttuvat otolliseksi alustaksi mikrobeille, kuten viruksille ja bakteereille. Varusteiden suhteen on muutenkin tärkeää noudattaa mahdollisimman hyvää hygieniaa eli pestä, kuivata ja tuulettaa niitä aina kun mahdollista.
Näin desinfioit välineet oikein
Jotta lopputulos olisi mahdollisimman tehokas, kannattaa omaksua oikea tekniikka urheiluvarusteiden desinfioinnissa.
- Desinfiointitapoja on monia, mutta tehokkaina on toteuttaa desinfiointi silloin, kun varusteet ovat kuivat ja lika on mahdollisuuksien mukaan poistettu. Tämä takaa tehokkaamman lopputuloksen, Malho opastaa.
Lue myös: Inhoatko kyykkyjä? Pepputreeni, joka sisältää neljä muuta tehokasta liikettä
Lue myös: Treeniliikkeet, jotka moni tekee tietämättään väärin - katso havainnollistava video