MTV: Kelloja siirrettiin taas - kesäaikaan siirtymisellä voi olla ikäviä vaikutuksia terveyteen
Viikonloppuna siirryttiin jälleen kesäaikaan ja viisareita liikautettiin tunnilla eteenpäin. Kellojen siirtäminen vaikuttaa monen unirytmiin negatiivisesti, mutta sillä voi olla myös vaikutuksia terveyteen uutisoi MTV.
Kellojen siirtely keväisin saa aikaan piikin hengenvaarallisissa sairaskohtauksissa. Siirtyminen kesäaikaan tapahtuu yleensä sunnuntaisin, ja piikki näkyykin yleensä siirron jälkeen olevasta maanantaita torstaihin, kun paluu arkeen tapahtuu.
Vaikka kyse on vain tunnin siirrosta, on kyseessä silti merkittävä muutos ihmisen vuorokausirytmin kannalta. Vuorokausirytmiin linkittyy myös ihmisen sydämen syke, verenpaine ja hormonitoiminnan vaihtelut - näillä kaikilla on myös oma vuorokausirytminsä, joten kellojen siirtely vaikuttaa koko kehon toimintojen rytmiin. Etenkin entuudestaan sydän- ja verisuonisairauksia sairastavat ihmiset kuuluvat riskiryhmään infarktien osalta.
Aivo- ja sydäninfarktit nousussa
Vuonna 2018 julkaistun meta-analyysin mukaan, kevään aikana tehtävä kellojen siirto lisää sydäninfarktien määrää tutkimuksesta riippuen 4-29 prosentilla. Samoin aivoinfarktin riski nousi noin kymmenellä prosentilla vuonna 2016 julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan. Isoin piikki aivoinfarkteissa näkyi maanantaina. Tuolloin riski infarktiin kasvoi noin kymmenellä prosentilla.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, että terveilläkin ihmisillä uni voi katkonaistua kellojen siirron seurauksena, ja vaikuttaa näin terveyteen.
- Ihminen myös nukkuu sinä aikana huonommin. Terveilläkin ihmisillä uni katkonaistuu ja kevenee. Se pyrkii nostamaan verenpainetta ja sykettä. Se tietää suurempaa rasitusta sydämelle ja verisuonille, Partonen kertoo.
Kun sisäinen rytmi menee sekaisin, myös riski erilaisille liikenneonnettomuuksille nousee. Alttius onnettomuuksille kasvaa, kun reagointi- ja keskittymiskyky heikkenevät yöunien jäätyä vähäisiksi.
- Nukkumisen kautta riski koskettaa kaikkia. Huonon nukkumisen välittömät haitat ovat keskittymis- ja huomiokyvyn heikkeneminen, tarkkaavaisuuden kaventuminen, reaktionopeuden hidastuminen ja virheiden tekeminen helpommin, Partonen selittää.
Vaikka kellojen siirto voikin vaikuttaa omaan vuorokausirytmiin, on tärkeää pitää myös itse huolta rytmin palautumisesta ja hyvien yöunien saamisesta. MTV ja Iltasanomat ovat jakaneet omat vinkkinsä unirytmin ylläpitämiseen.
1. Rauhoita iltahetki
Pyri rauhoittamaan illat. Raskaan työpäivän jälkeen on täysin sallittua rentoutua. Vähennä valaistustasi kotona ja hellitä päivän askareiden suhteen - esimerkiksi lukeminen voi olla toimiva ratkaisu rentoutumiseen.
2. Vältä kofeiinia
Mikäli kellojen siirto vaikuttaa paljonkin omaan vuorokausirytmiin, kannattaa kofeiinin käyttöön kiinnittää erityistä huomiota hetken aikaa. Kofeiini tunnetusti piristää, joten sen nauttiminen kannattaa iltaa kohden jättää vähäiselle.
3. Muista kuntoilu
Pidä kiinni urheiluharrastuksistasi ja muista kuntoilla. Urheilusuoritusten sijoittaminen aamulle tai päivälle voi olla hyvä idea, sillä liian myöhäiseen aikaan urheileminen voi vaikeuttaa nukahtamista.
4. Pidä kiinni rutiineista
Yritä pitää kiinni normaaleista rutiineistasi. Pidä huoli normaaleista ruoka-ajoistasi ja pyri pitämään kiinni sinulle tyypillisestä nukkumaanmenoajastasi.
Lue myös: Muistitko kääntää kellot? Helppo muistisääntö neuvoo siirtämään kellonajan oikein